Ministar saobraćaja i komunikacije FBiH o gradnji cesta za vrijeme pandemije

Radiosarajevo.ba
Ministar saobraćaja i komunikacije FBiH o gradnji cesta za vrijeme pandemije
PrtScr / Denis Lasić

Denis Lasić ministar Saobraćaja i komunikacija FBiH na današnjoj press konferenciji je kazao da je pandemija promijenila način života i dodao je da je Vlada FBiH uradila sve da ublaži posljedice.

"Prije donošenja naredbe o obustavi javnog linijskog i vanlinijskog prevoza putnika, Željeznice FBiH su već reducirale svoj promet. Kako je smanjen cestovni prevoz tereta, željeznica se pokazala kao nezaobilazan faktor u normalnom funkcionisanju. Svi željeznički granični prijevozi su u funkciji. 

Pošte su organizirale dostavu na način da se izbjegne kontakt što je više moguće i sve stabilno funkcionira. Sustavi komunikacije funkcioniraju svojim punim kapacitetom. Odlukom Nadzornog odbora BH Telecoma, ovogodišnja sredstva odnosno donacije od preko miliona maraka su usmjere na žurnu nabavku respiratora", kazao je Lasić.

Hrvatske telekomunikacije dd Mostar su osigurale besplatan mobilni internet i donirano je preko hiljadu kartica.

"Što se tiče zračnog prometa i dalje je na snazi odluka Vijeća ministara BiH, a kao što je već poznato izuzetak su humanitarni letovi, hitan medicinski prijevoz, prijevoz u cilju traganja i spašavanja, te prijevoz pošte i robe kao i tehnički letovi. Prilikom obavljanja navedenih letova, uposlenici poduzimaju se higijensko-tehničke mjere", rekao je Lasić.

Pandemija koronavirusa nije uticala na dinamiku radova na Koridoru 5C i radovi na brzoj cesti Prača-Hranjen i na regionalnoj cesti Tromeđa-Zvirovići, na kojima je angažirano preko hiljadu radnika, istaknuo je.

"Za redovno održavanje cesta, aktivno je 14 ugovora, na kojima je svakodnevno angažirano oko 150 radnika. Zbog trenutačne situacije izazvane pandemijom izvršili smo analizu planova i potreba za 2020. godinu. Predložili smo smanjenje odobrenih sredstava  u iznosu od 196 miliona maraka, koja će se koristiti za ublažavanje krize nastale zbog pandemije", zaključio je Lasić.

Sve što je predviđeno u ovoj godini ide planirano dinamikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije