Ustavni sud BiH danas o zabranama kretanja mlađima od 18 i starijim od 65 godina

Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH danas o zabranama kretanja mlađima od 18 i starijim od 65 godina
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Bh. državljani iz Norveške stigli u karantin na Bjelavama

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da donese odluke o tome da li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u Federaciji BiH, usljed epidemije koronavirusa, krše prava građana, najavio je predsjednik ovog suda Zlatko Knežević te naveo da su građani protiv takvih odluka Federalnog štaba Civilne zaštite podnijeli nekoliko apelacija i da zahtijevaju odluku Suda o tim mjerama ograničenja. 

Vlasti u BiH, prema ocjeni Kneževića, za sada postupaju ''dosta odgovorno'', a uvedene mjere donesene su na zakonit način.

Ustavnom sudu podnesena je i apelacija zbog zabrane kretanja među gradovima i općinama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a čini se da će pravosuđe imati pune ruke posla kad su u pitanju neke mjere.

Naime, pojedinci razmišljaju o tužbama zbog stavljanja u karantin a cijelo naselje Srednja Špionica podiglo je krivičnu prijavu protiv Kriznog štaba Srebrenika navodeći da su mještani, njih nekoliko stotina, bili u nezakonitoj karantinu.

Stanovnici naselja u karantinu tuže Krizni štab Civilne zaštite Srebrenik

Naselje Srednja Špionica u kojem živi više od 400 stanovnika, krajem marta je stavljeno u karantin odlukom Kriznog štaba Civilne zaštite Srebrenik, a nakon što je utvrđeno da je nulti pacijent žena koja se kretala na više lokacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije