Ustavni sud odlučio: Dan nezavisnosti i Dan državnosti u skladu su sa Ustavom

Radiosarajevo.ba
Ustavni sud odlučio: Dan nezavisnosti i Dan državnosti u skladu su sa Ustavom
Na svojoj 105. plenarnoj sjednici, Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane zahtjeve 30 zastupnika NSRS-a o ocjeni ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti i Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti BiH.

Riječ je o predmetima broj U 18/16 i U 22/16, kojima su zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske željeli postići da se ova dva državna praznika, odnosno, zakoni o njima proglase neustavnim. Ranije je predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik potvrdio kako je ovo odgovor na apelaciju Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, kojom je zabranjeno obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a.

U oba ova predmeta Ustavni sud BiH je ustanovio da su oba zakona u skladu sa Ustavom naše države, ali i u skladu sa članovima Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Tačnije, odlučeno je da su svi ovi zakoni ustavni, te da obilježavanje ovih praznika nije protuustavno.

Zbog ovakve odluke, ako je vjerovati izjavama Dodika, u BiH bi mogao "nastati pravi politički haos", jer je on ranije najavio da, ukoliko sud odluči da su oba zakona u skladu s Ustavom BiH, "oni nemaju šta tražiti u BiH".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije