Radnici Krivaje najavili protest pred Federalnom vladom ako ih premijer Nermin Nikšić ne primi

3
Radiosarajevo.ba
Radnici Krivaje najavili protest pred Federalnom vladom ako ih premijer Nermin Nikšić ne primi
Foto: BHRT / Radnici Krivaje Mobel najavili protest u Sarajevu

Radnici "Krivaje Mobel" okupili su se pred kapijom preduzeća, tražeći uvezivanje staža i penzionisanje onih koji su ostvarili uslove za to. Ukoliko do toga ne dođe, najavljuju proteste.

Tvrde da njih stotinu ispunjava uslove za penzionisanje, ali zbog neuvezanog staža nisu u mogućnosti ostvariti svoja prava.

Kako kažu, od subote, 8. maja, čekaju da ih primi premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Okupljeni radnici navode da će se, ukoliko ne dođe do sastanka u Vladi FBiH, u srijedu, 12. jula, organizirati protest pred zgradom Federalne Vlade u Sarajevu, javlja BHRT.

Ovo preduzeće bilo je najveći centar drvne industrije u bivšoj Jugoslaviji. Zavidovići su prije rata imali 50 hiljada stanovnika, a 12 hiljada ljudi je radilo u ovoj fabrici, dakle, skoro svaka porodica iz Zavidovića i okolice imala je nekoga ko je radio u Krivaji.

Firma je sarađivala sa cijelim svijetom...Evropom, Azijom, Afrikom, Amerikom.

Nakon rata u Bosni i Hercegovini i početkom privatizacije sve se promijenilo. Umjesto o uspjesima bh. giganta, u medijima se sve češće pričalo o stečaju, prodaji, otpuštanju i protestima radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije