Radnici ''Krivaje'' pred Vladom Federacije traže da im se omogući odlazak u penziju

0
Radiosarajevo.ba
Radnici ''Krivaje'' pred Vladom Federacije traže da im se omogući odlazak u penziju
Foto: BHRT / Radnici preduzeća 'Krivaja'

Radnici preduzeća 'Krivaja' iz Zavidovića protestuju danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, tražeći isplatu neisplaćenih plata i uvezivanje radnog staža.

Odluku o održavanju protesta u Sarajevu donijeli su kako bi poslali upozorenje nadležnima da je njihovo strpljenje pri kraju.

Radnici tvrde da u ovom trenutku njih stotinu ispunjava uslove za penzionisanje, ali zbog neuvezanog staža nisu u mogućnosti ostvariti svoja prava.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Poseban problem imaju nekadašnje radnice 'Krivaje' koje su zbog zakonskih izmjena stekle, a nedugo zatim zbog neuvezivanja staža izgubile pravo za odlazak u penziju.

Od 1.050 radnika nekadašnjeg IP 'Krivaja' u stečaju, koliko ih je ostalo u preduzeću 2014. godine kada je funkcionalne dijelove nekad velike firme kupila Ortačka grupa koja je formirala preduzeće “Krivaja Mobel” , danas ukupno 250 radnika Krivaje i dalje na evidenciji Službe za zapošljavanje čeka rješavanje svog statusa.

Šta kažu iz Ministarstva?

Povodom aktuelnih zahtjeva predstavnika radnika IP Krivaja d.o.o. Zavidovići-u stečaju, s ciljem objektivnog informisanja javnosti, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije oglasilo se saopćenjem.

"Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ističe da već duže od petnaest godina u kontinuitetu pomaže radnicima privrednog društva IP Krivaja d.o.o. Zavidovići, odnosno IP Krivaja d.o.o. Zavidovići-u stečaju, u rješavanju problema koji se odnose na uvezivanje radnog staža, pokretanje proizvodnje i za druga socijalna davanja. Do sada je iz Budžeta Federacije BiH radnicima ovog društva uplaćeno više od 24,5 miliona KM za uvezivanja radnog staža, pokretanje proizvodnje i socijalna davanja. Samo u 2022. godini za uvezivanje staža izdvojeno je 665.654,85 KM za 70 radnika na osnovu Programa utroška sredstava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. U Budžetu Federacije BiH za 2023. godinu planirano je 5,5 miliona KM za uvezivanje radnog staža za državna i privatna preduzeća. Radnici IP Krivaja d.o.o. Zavidovići-u stečaju moći će se prijaviti na Javni poziv, koji će uskoro biti raspisan i na taj način će se uvezati radni staž za značajniji dio radnika radi odlaska u penziju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije