Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: "Centralni zatvor" odlazi u historiju, pritvorenici sele na Igman

1
A. Ka.
Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: "Centralni zatvor" odlazi u historiju, pritvorenici sele na Igman
Arhiv / KPZ Sarajevo

Kazneno-popravni zavod Sarajevo, poznatiji kao "Centralni zatvor", uskoro odlazi u historiju.

Stare zidine ćelija, napravljene još u bivšoj Jugoslaviji, pritvorenici, ali i osoblje KPZ Sarajevo zamijenit će sa novim modernim objektom Pritvorske jedinice KPZ Sarajevo na Igmanu.

"Njihovo premještanje bi se trebalo obaviti suksesivno na ljeto, tačnije u drugoj polovici tekuće godine", potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba Faruk Zubčević, direktor KPZ Sarajevo.

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

Prema njegovim riječima, prostorije starog zatvora bit će ustupljene sarajevskim sudovima i tužilaštvu, koji se nalaze u neposrednoj blizini.

"Radovi na izgradnji Pritvorske jedinice se inteziviraju, u smislu obezbjeđivanja svih uvjeta koji su potrebni da kompleks dobije cjelinu. Prije svega, mislim na komunalnu infrastrukturu - vodu i kanalizaciju, kao i struju, osvjetljenje... Nakon toga slijedi nabavka, ne samo sigurnosne opreme, koja će biti najbolja za ovakve i slične ustanove, već i drugih stvari za opremanje zatvora. Radi se o kancelarijskim i drugim segmentima", pojašnjava Zubčević i nastavlja:

"Smatramo da je ovo najveći uspjeh - iseljavanje iz centra grada i otvaranje prostora za sudove i tužilaštva koje se nalaze u blizini KPZ-a. Bez izgradnje kapaciteta i stvaranja uslova za rad nema ni borbe po pitanju korupcije i drugih krivičnih djela. Neophodni su uvjeti. Nadam se da ćemo ovim projektom pokazati i Europskoj uniji da smo kredibilan partner u realizaciji izvršenja kaznenih sankcija. Ovaj projekat će biti i pomoć našem pravosudnom sistemu da napokon odgovori svim izazovima, uključujući korupciju koja je evidentno prisutna u BiH, ali i u regionu", zaključio je Zubčević.

On je na kraju dodao da će većina pritvorenika biti preseljena u novu Pritvorsku jedinicu, a da će u zavisnosti od kapaciteta preostali biti raspoređeni u druge zatvore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije