Radnici Krivaje iz Zavidovića održali proteste u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
Radnici Krivaje iz Zavidovića održali proteste u Sarajevu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Protest radnika Krivaje Zavidovići

Radnici Krivaje iz Zavidovića održali su proteste danas u Sarajevu.

Okupljanjem ispred zgrade Vlade Federacije, sa transparentima u rukama uputili su poruke i zahtjev za uvezivanje radnog staža.

Radnici su tražili i da se zaustavi pljačka preduzeća, te da se ispoštuje dogovor koji je postignut u Vladi.

Kriza u Krivaji traje od 2015. godine.

Prošle godine Fadil Novalić je rekao da je od ukupno 44 miliona KM, koliko je Federacija izdvojila za uvezivanje staža, za penzionisanje radnika Krivaje utrošeno 6,2 miliona KM.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Federacije BiH u Mostaru rekao je kako se u srijedu 19. maja sastao sa predstavnicima radnika Krivaje, koji su iznijeli zahtjev da se pomogne radnicima koji su stekli uslove za penziju, a ne mogu zbog neizmirenih obaveza.

“Upoznali smo radnike da je javni oglas pri kraju, da će vrlo vjerovatno biti objavljen u ponedjeljak i da se trebaju prijaviti na taj javni oglas. Ujedno smo upoznali kolege da je u mandatu ove Vlade do sada izdvojeno negdje blizu devet miliona konvertibilnih maraka za uvezivanje staža, upravo radnika IP Krivaja u stečaju i Krivaja Mobel, takođe u stečaju, to su firme koje su gravitirale na istom području”, rekao je Džindić.

Prema njegovim riječima, drugi zahtjev radnika je bio da se Vlada FBIH uključi u sudski proces na Kantonalnom sudu Zeničko-dobojskog kantona u Zenici.

“Mi smo odgovorili da mi ne možemo se u sudske procese miješati niti je to naša nadležnost”, rekao je Džindić i dodao je da je Vlada FBIH danas donijela zaključak da Agencija za reviziju privatizacije izvrši reviziju privatizacije IP Krivaja i dostavi izvještaj u narednih 60 dana.

Nakon toga, Vlada će poduzeti korake koji će biti u skladu sa nadležnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije