Radnici BHRT-a spremaju štrajk i krivične prijave protiv menadžmenta

Radiosarajevo.ba
Radnici BHRT-a spremaju štrajk i krivične prijave protiv menadžmenta
Zbog izuzetno teške finansijske situacije u kojoj se nalazi BHRT, upravni odbor Sindikalne organizacije BHRT-a donio je niz zaključaka koje prenosimo u cjelosti.

"Zbog ignorantskog odnosa koji već duži vremenski period iskazuje menadžment spram  Sindikalne organizacije BHRT-a, na vanrednoj i proširenoj sjednici UO održanoj 14. augusta 2017. godine doneseni su sljedeći zaključci:

1. U skladu sa zakonskom regulativom i zakonom u štrajku, u najkraćem mogućem roku pokrenuti proceduru zajedno s članstvom i svim sindikalnim podružnicama kako bi se organizirao štrajk upozorenja. Na zaposlenicima je da donesu odluku i zajedno sa Upravnim odborom Sindikata preuzmu odgovornost za taj korak i odrede datum početka štrajka.

2. Odmah pokrenuti ranije najavljene krivične prijave protiv generalnog direktora i njegovih saradnika putem pravnih stručnjaka sindikata čija smo ravnopravna članica.

3. Ostajemo kod zahtjeva za smjenu generalnog direktora jer se u međuvremenu ništa u našem odnosu prema tom pitanju nije promijenilo. Potpisivanje sporazuma s Elektroprivredom, kako god ga ko tumačio, nije zasluga generalnog direktora.

4. Ponavljamo zahtjev za objavljivanjem visine primanja menadžmenta jer smatramo da je menadžment to dužan učiniti u vrijeme kad od javnosti tražimo podršku za opstanak kuće. Smatramo nedopustivim da ta ekipa, koja iza sebe nema nikakvih mjerljivih i pozitivnih rezultata i dalje uživa u enormno visokim primanjima u odnosu na ljude iz programa u vrijeme kad je kuća na rubu gašenja.

5. Sindikalna Organizacija BHRT-a nije niti će ikada pristati na parcijalno isplaćivanje ličnih dohodaka uz potpuno zanemarivanje obaveza prema fondovima penzionog i zdravstvenog osiguranja, te poreskim obavezama. Također, Sindikalna Organizacija BHRT-a će u skladu sa svojim odgovornim i pravednim djelovanjem tražiti odgovornost direktora, ali i cjelokupnog menadžmenta koji je dozvolio da se zaposlenicima koji imaju kreditna zaduženja isti na platnoj listi odbije, a da se sredstva ne uplate bankama.

6. Pozivamo članove Parlamenta Bosne i Hercegovine da pojasne javnosti, ali i međunarodnim institucijama, u čijem je interesu da zaposlenici BHRT-a, u prvom redu oni u sektoru direktne proizvodnje programa, žive na ivici egzistencije. Pozivamo ih da pojasne kome je u interesu da se ljudi, koji imaju obavezu da ukazuju na sve društvene događaje i procese, pa tako i na anomalije i negativne pojave, profesionalno predstavljaju bosanskohercegovačkoj javnosti, dovedu u stadij siromaštva. Bilo bi veoma korisno da građanima BiH, ali i zaposlenicima pojasne zašto su im u BHRT-u
potrebni gladni ljudi, da li zato da mogu upravljati ovom kućom kako njima odgovara?", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije