Radiosarajevo.ba na prvom događaju u sklopu otvaranja Pelješkog mosta

14
V. A. Z.
Radiosarajevo.ba na prvom događaju u sklopu otvaranja Pelješkog mosta
FOTO: Radiosarajevo.ba / Pelješki most uoči otvaranja

U sklopu svečanog otvaranja Pelješkog mosta, planirano je niz aktivnosti tokom cijelog dana. Prva od njih je utrka Pelješkim mostom na 5,5 kilometara.

Ograničen broj od 250 trkačica i trkača startao je u 9,00 iz Brista na Pelješcu, gdje se most spaja s poluotokom. Utrka dužine 5,5 kilometara se kretala dužinom cijelog mosta, od Brista do Komarne i nazad. Organizator ove jedinstvene utrke je DuMotion, koji stoji iza Dubrovačkog polumaratona. Utrka je trajala nešto više od pola sata, a učesnici nisu krili oduševljenje što je baš njima pripala čast da prvi pređu most. 

Pelješkim mostom južni dio Hrvatske je infrastrukturno spojen, što znači da putna komunikacija sa dubrovačkim područjem više neće ići preko teritorije Bosne i Hercegovine. Ukupna dužina mosta je 2440 metara, a širina prepreke na nivou mora je 2140 metara Most je širok 22,2 metra.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Njegova najveća visina je 62 metra, dok je najviša visina plovnog puta 55 metara. Most stoji na 12 stubova, od kojih je osam u moru. Za njegovu izgradnju bilo je potrebno 70.000 kubnih metara betona, 19.500 tona čelika za armiranje i 90 tona čelika za napinjanje.

Most je izgrađen tako da može podnijeti snagu vjetra od 250 km/h i zemljotres jačine 7 do 7,5 stepeni. Podsjetimo, izgradnju mosta, finansiranu EU fondovima, pratila je kontroverza vezana za kršenje međunarodnog prava mora, odnosno slobodnog pristupa Bosne i Hercegovine međunarodnim vodama.

Za sve vozače je važna informacija da se neće naplaćivati cestarina i mostarina, jer je to bio uvjet za evropsko finansiranje.

Pelješki most je nakon utrke otvoren za građane koji mogu prošetato do prvog pilona. Program otvaranja kulminirat će u večernjima satima, prelaskom luksuznog električnog automobila Nevera Mate Rimca preko njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije