Radikalnije metode nakon praznika: Građani opet zatražili zatvaranje deponije Uborak

Fena
Radikalnije metode nakon praznika: Građani opet zatražili zatvaranje deponije Uborak

Više stotina građana i aktivista Građanske inicijative "Jer nas se tiče" okupilo se u nedjelju na mirnom protestu ispred regionalnog odlagališta otpada Uborak, kako bi ponovo skrenuli pažnju i potaknuli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem tog odlagališta s trenutne lokacije.

Građani su istakli kako odlagalište od februara nema niti jedan validan dokument na osnovu kojega može raditi te poručili kako neće odustati od zahtjeva za saniranjem i zatvaranjem deponije.

"Poručujemo vlastima da nismo odustali od naših zahtjeva i da što prije sjednu i počnu raditi na rješavanju ovog problema", kazao je predstavnik Inicijative "Jer nas se tiče" Nijaz Hodžić.

uborak_protest_fena_04.jpg - undefined

Foto: Fena

Dodao je kako građani polako gube strpljenje, ali da neće poduzimati radikalnije mjere dok ne prođu božićni i novogodišnji praznici.

"Čim prođu praznici odlučit ćemo se šta i kako dalje, a od vlasti očekujemo da nas pozovu i da se dogovorimo", poručio je Hodžić.

Predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur naglasio je kako su okupljeni građani najbolja poruka te dodao kako imaju sve veću podršku i da neće odustati od svojih zahtjeva.

"U slučaju produženja ove agonije bit ćemo prinuđeni na novu blokadu odlagališta i s ovim brojem ljudi uopšte se nećemo dvoumiti da to uradimo",  poručio je Hujdur.

uborak_protest_fena_07.jpg - undefined

Foto: Fena

Na ulazu u deponiju Uborak i danas su, kao i proteklih dana, stacionirane jake policijske snage.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja od tada su u dva navrata blokirali odlagalište, zahtijevajući da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije