Jer nas se tiče i Eko akcija: Slijede krivične prijave zbog deblokade deponije Uborak

Radiosarajevo.ba
Jer nas se tiče i Eko akcija: Slijede krivične prijave zbog deblokade deponije Uborak
Foto: Bljesak.info / Policija upotrijebila silu

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona jutros je postala saučesnik u izvršenju krivičnog djela nezakonito intervenišući, uz primjenu sile, protiv građana Mostara koji su sjedili pred kapijom deponije Uborak, navodi se u zajedničkom saopćenju udruženja građana „Jer nas se tiče“ i „Eko akcija“.

„Građani su svojim aktivnostima nastojali spriječiti nastavljanje izvršenja krivičnog djela ugrožavanja okoliša otpadom propisanog Krivičnim zakonom FBiH. Još ljetos su najavili nadolazeću katastrofu i protestima pozvali nadležne da blagovremeno poduzmu akcije da ne bi došlo do ugrožavanja života i zdravlja stanovnika Uborka i cijelog Mostara. Kao što je poznato i policiji, dužnost je svakog građanina da spriječi kriminal. Upravo to su radili muškarci, žene i djeca koji su jutros svojim pasivnim otporom i sjedenjem na betonu sprječavali zagađivanje okoliša - njihove zemlje, zraka i vode, koje je direktna posljedica dovoženja otpada na nelegalnu deponiju koja nema niti jedan zakonski osnov za rad“, ističe se u saopćenju.

Dodaje se da je policija, a da nije pokazala nalog za djelovanje niti bilo koji drugi pravni osnov za svoju intervenciju, primijenila silu i napravila kordon čime je omogućeno bezbjedno izvršenje krivičnog djela kamionima punim otpada.

„Time su organi reda i zakona, kojima je zaštićeno i najveće dobro svake ljudske zajednice – ljudski život, svjesno prekršili zakone i omogućili nastavak ugrožavanja zdravlja ljudi. Udruženja 'Jer nas se tiče' iz Mostara i 'Eko akcija' iz Sarajeva ovim najavljuju podnošenje krivične prijave protiv odgovornih osoba i direktnih izvršilaca i saizvršilaca krivičnog djela zagađenja okoliša otpadom, ali i ugrožavanja opće sigurnosti građana. U međuvremenu pozivamo policijske snage da, uz zakone, poštuju i dobrobit sebe i svojih porodica, te se suzdrže od bilo kakve sile spram ljudi Mostara i Uborka koji se bore za sve nas, pa i njih. Podsjećamo ih da služe narodu a ne vlastima“, zaključeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije