Krije li Grad Mostar ponudu njemačke kompanije da pomogne po pitanju Deponije Uborak

B. R.
Krije li Grad Mostar ponudu njemačke kompanije da pomogne po pitanju Deponije Uborak
Foto: Bljesak.info / Deponija Uborak

Njemačka kompanija ALBA, koja posluje u i u Bosni i Hercegovini, je navodno ponudila gradskoj upravi Mostara da pomogne u rješavanju problema na Deponiji Uborak.

Grad Mostar krije od javnosti pismo u kojem je iskazana namjera ove kompanije - tvrdi jedan građanin Mostara i zaposlenik Uprave Grada Mostara.

Pismo je dostavljeno Gradonačelniku i Upravi Mostara. Objavljen je sadržaj pisma ALBA-e.

"Ovim pismom namjere iskazujemo našu spremnost da se kao ALBA Group aktivno uključimo u rješavanje problema u procesima prikupljanja, stručne prerade i odlaganja komunalnog otpada na regionalnoj Deponiji Uborak, kao i održavanja zelenila, opće higijene i ostalih usluga vezanih za komunalne djelatnosti u gradu Mostaru", navedeno je u uvodu pisma.

Zatim su ukazali na postojeće stanje na Deponiji: nekontrolisani prijem miješanog otpada, nepostupanje i neodabir Best Availble Technology za deponijski plin i deponijske vode, nedostajuća neutralizacija izvora zagađenja kao i ostalih potencijalnih zagađivača iz otpada kroz kvalitetnu nadogradnju postojećeg mehaničko-biološkog postojenja za obradu otpada te proizvodnju RDF-a, poštivanje svih relevantnih parametara i zakonskih odredbi u vođenju i radu deponije do iznalaženja nove deponijske lokacije, nepostojanje centra za upravljanje ostalih vrsta otpada, potrebna investicija od oko 4,5 miliona maraka.

Ova kompanija smatra da je način prikupljanja otpada i izvođenja ostalih usluga komunalnih djelatnosti zastario, da je zastarjela organizacija odnosno da ne postoji informatiča obrada i GIS sistem praćenja i da se ne isupunjavaju zadati godišnji planovi održavanje zelenila i higijene grada.

Iz ALBA-e su istakli na koji način su spremni pomoći.

To podrazumijeva investiciju u nadogradnju postrojenja mehaničko-biološke obrade otpada, te proizvodnju RDF-a koa i ugradnju Best Availble Technology za deponijski plin i deponijske vode.

"Stvaranje centra za upravljanje otpadom, preuzimanje urapvljanja deponijom (bez prijenosa) vlasništva putem PPP-a ili koncesije, osigurana investicija od strane ALBA-e, prikupljanje otpada, održavanje higijene grada i zelenih površina, nabavka opreme za normalan rad i pružanje komunalnih djelatnosti, nova organizacija rada, uklanjanje divljih deponija, zimska služba, parterska gradnja, održavanje ulične rasvjete, čišćenje korita rijeka i odvojeno prikupljanje ambalažnog, elektronskog, opasnog i animalnog otpada, preuzimanje upravljanja komunalnim djelatnostima potem koncesije ili PPP-a, osiguranje investicija", sve je to navodno ponudila kompanija ALBA Gradu Mostaru.

Da li su ovi navodi istiniti, pitali smo gradsku upravu. Ostali smo uskraćeni za odgovor na ovo pitanje.

Upit smo poslali i kompaniji ALBA.

Početkom ovog mjeseca održan je jedan u nizu protesta građana koji žive u blizini Deponije Uborak kojoj je istekla upotrebna dozvola. Oni su blokirali prilaze Deponiji onemogućivši odlaganje otpada iz velikog dijela Hercegovine.

Odlagalište blokirano peti dan: Na ulicama sve više smeća

Blokada je okončana intervencijom policije. Tom prilikom je povrijeđeno nekoliko osoba. Zbog ovakvog postupanja policije je najavljeno podnošenje krivičnih prijava. U međuvremenu građanim pristižu prekršajni nalozi u iznosu od 500 maraka.

Drama u Mostaru: Specijalci silom uklanjaju mještane, intervenirala Hitna!

Deponija Uborak je bila blokirana i tokom ljetnih dana. To je za posljedicu imalo gomilanje velikih količina smeća na ulicama grada. Gradu na Neretvi je prijetilo izbijanje zaraze.

Građani koji žive u blizini Deponije strahuju za svoje zdravlje jer se otpad ne odlaže na odgovarajući način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije