Zbog blokade deponije građanima stižu prekršajni nalozi od 500 KM

Radiosarajevo.ba
Zbog blokade deponije građanima stižu prekršajni nalozi od 500 KM
Foto: Facebook / Deblokada deponije

Nakon deblokade deponije Uborak kod Mostara, mještanima koji su pružali pasivni otpor, odbijajući naredbe da se sklone s ulaza i omoguće prolaz kamionima s otpadom, na kućne adrese su počeli stizati prekršajni nalozi u visini od 500 KM.

Do četvrtka ih je stiglo oko 50, a s obzirom da pristižu i dalje, mještani ih očekuju i oko stotinu, piše N1.

Mještani tvrde da su nalozi neosnovani i pravno neutemeljeni zbog čega će ih predati na sud. Očekuju da sud riješi ovo pitanje u njihovu korist. Poručili su da će borbu nastaviti i da ih neće pokolebati prijave.

“Opis prekršaja: Okrivljena je sudjelovala u grupi građana, koji su nakon dolaska vozila Komosa, s namjerom ulaska radi odlaganja otpada, fizički svojim pasivnim otporom sjedanja na kapiji Deponije, odbila naredbu da se ukloni s kapije i omogući ulazak na deponiju”, čita šta piše u prekršajnom nalogu mještanka Vrapčića Samija Kazazić.

Pitala je zašto bi mještani pustili da otpad uđe na Deponiju koja nelegalno radi.

Mi nismo nikakvi kriminalci, ne radimo nikakva krivična djela, mi smo obični građani koji traže svoja prava, sve po zakonu", dodaje Kazazić.

Mještani su ispričali i da je policija upotrijebila silu prilikom deblokade deponije 9. decembra. No, iz MUP-u HNK tvrde kako je policija postupala profesionalno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije