Radeljaš protupravno stekao milion KM: Ovo su imena njegovih saučesnika

Radiosarajevo.ba
Radeljaš protupravno stekao milion KM: Ovo su imena njegovih saučesnika
Tokom dana Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uz pomoć policijskih službenika MUP-a KS-a i BPK-a izvršila je pretrese na šest lokacija, a također uhapšene su i četiri osobe zbog sumnji u koruptivne, protupravne radnje.

Kako je Radiosarajevo.ba saznao tokom dana, u akciji kodnog naziva "Blok" uhapšen je bivši zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Esed Radeljaš, s još tri osobe koje se terete za ova djela. Akcija je provedena prema nalogu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a slobode su, ovom prilikom, lišeni već pomenuti Radeljaš, te Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević.

Esed Radeljaš osumnjičen je za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, poticanje na zloupotrebu položaja, davanje dara i drugih oblika koristi te pranje novca. Počinjenjem ovih krivičnih djela Esed Radeljaš pribavio je sebi i drugima protupravnu imovinsku korist od oko milion maraka.

Ostale tri osumnjičene osobe Radeljašu su omogućile da kroz upravni postupak nezakonito stekne novac i imovinu, stoji u saopćenju Tužilaštva KS-a.

Osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu biti predati u nadležnost Tužilaštva KS-a. Nakon što ih sasluša postupajući tužilac, odlučit će o daljim mjerama. 

Podsjećanja radi, Esed Radeljaš je bivši ministar u Bosansko-podrinjskom kantonu i predsjednik Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, a na nedavno održanim lokalnim izborima bio je kandidat za načelnika Općine Foča u Federaciji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije