Prvih 100 dana primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS: Desetine ostavki i sankcija

3
Radiosarajevo.ba
Prvih 100 dana primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS: Desetine ostavki i sankcija
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Predstavljanje rezultata postignutih u prvih 100 dana primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS

"Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo jedan je od ključnih zakona koji osigurava efikasno funkcionisanje antikorupcijskog sistema. Ovaj zakon je zabranio obavljanje duplih funkcija u javnom sektoru, pružio je zaštitu prijaviteljima korupcije i uspostavio je sistem za jačanje integriteta kantonalnih institucija", istaknuto je na konferenciji za medije Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo (Ured), koja je održana danas u Sarajevu.

Konferencija je organizovana povodom predstavljanja rezultata rada Ureda tokom prvih 100 dana primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo (Zakon).

Erduan Kafedžić, šef Ureda, naglasio je da Kanton Sarajevo ima dobre antikoruptivne zakone i Ured koji je osposobljen da ih provodi, što Kanton Sarajevo čini liderom u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

Predstavljajući rezultate primjene Zakona, Kafedžić je rekao da je od početka 2023. godine Ured okončao 16 postupaka za utvrđivanje sukoba interesa, te da su 34 nosioca javnih funkcija samoinicijativno odstupila s funkcije zbog zakonskih odredbi koje zabranjuju obavljanje duplih funkcija.

"Zabrana obavljanja duplih funkcija doprinijela je da više nemamo ustaljenu i normaliziranu praksu da jedna osoba obavlja više javnih poslova. Zahvaljujući tome danas imamo nosioce javnih funkcija koji obavljaju po jednu javnu funkciju i očekujemo da će zbog toga kvalitetnije raditi poslove. Ukidanje duplih funkcija smanjilo je koncentraciju moći u rukama pojedinih nosilaca javnih funkcija. Sada je više osoba uključeno u procese donošenja odluka što smanjuje mogućnost za zloupotrebe", rekao je Kafedžić.

Kafedžić se zahvalio vladama Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država koje kontinuirano pružaju podršku jačanju kapaciteta Ureda u primjeni Zakona.

U Sarajevu se okupili nadležni za borbu protiv korupcije u BiH: "Niko ne smije biti iznad zakona"

U Sarajevu se okupili nadležni za borbu protiv korupcije u BiH: "Niko ne smije biti iznad zakona"

Julian Reilly, britanski ambasador u Bosni Hercegovini, je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da čuje više o impresivnim rezultatima koji su postignuti u primjeni Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo u oblasti sukoba interesa, zaštiti prijavitelja, prijavama korupcije i jačanju integriteta institucija u Kantonu Sarajevo.

"Ključ uspjeha, pored jasnog i sveobuhvatnog Zakona, je i njegova uspješna i pravovremena provedba. Ured za borbu protiv korupcije KS je hrabro i snažno krenuo u provedbu i pokazao da se jedino tako može uspješno boriti protiv korupcije. Nadam se da će nova Vlada Kantona Sarajevo nastaviti davati punu podršku Uredu i borbi protiv korupcije. Također, nadam se da će i drugi nivoi vlasti preuzeti dobre prakse razvijene u Kantonu Sarajevu. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja snažno podržavati borbu protiv korupcije", naglasio je ambasador Reilly.

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, rekao je:

"Sarajevo sada ima snažan zakonodavni okvir i namjenski Ured za borbu protiv korupcije da se uhvati u koštac s pogubnim problemom korupcije. Čestitam Ministarstvu pravde KS na izradi ovog važnog zakona, kantonalnoj Vladi i Skupštini na preduzimanju koraka na njegovom usvajanju, te dr. Erduanu Kafedžiću i Uredu za borbu protiv korupcije na njihovim postignućima u provedbi Zakona.

Ono što se ovdje događa trebalo bi poslužiti kao model drugim jurisdikcijama kako osnažiti urede i timove za borbu protiv korupcije i dati im sredstva potrebna za borbu protiv endemske korupcije. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti učinkovitije i bolje antikorupcijske zakone diljem zemlje, kako bismo osigurali da se ista pravila jednako primjenjuju na sve".

Na konferenciji je istaknuto da će Ured nastojati da svoje prakse u oblasti sukoba interesa, zaštite prijavitelja korupcije i jačanja integriteta institucija uskladi sa standardima i praksama Evropske unije.

Kafedžić je rekao da je Zakon propisao da Uredu dodjeljuje statuse osobama koje prijave korupciju u javnom sektoru, što je ohrabrilo uposlenike javnih institucija da se obrate Uredu i prijave koruptivna djela.

Predstavljanje rezultata postignutih u prvih 100 dana primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Predstavljanje rezultata postignutih u prvih 100 dana primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS

"Prvi put u Kantonu Sarajevu pet osoba je dobilo status zaštićenog prijavitelja korupcije i to su ujedno i prve osobe u Federaciji Bosne i Hercegovine koje su dobile ovaj status. Ured ne može iznositi više detalja o ovim slučajevima, ali možemo reći da smo zahvaljujući mogućnosti da dodijelimo status prijaviteljima korupcije saznali za ozbiljna koruptivna djela i dobili vrijedne dokaze o počinjenju tih djela što predstavlja dobru osnovu za pokretanje ozbiljnih tužilačkih istraga", dodao je Kafedžić.

Od početka 2023. godine Ured je pružio podršku kantonalnim institucijama da razviju planove integriteta koji definišu radne procese i radna mjesta koja su posebno izložena korupciji, te predviđaju niz mjera za preveniranje i otklanjanje mogućnosti za nastanak i razvoj korupcije. Kafedžić je dodao da je većina institucija u Kantonu Sarajevo izradila svoje planove integriteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije