Prvi čovjek UN-a odgovorio na pismo Cvijanović: "Posvećeni smo podršci Bosni i Hercegovini!"

7
Radiosarajevo.ba
Prvi čovjek UN-a odgovorio na pismo Cvijanović: "Posvećeni smo podršci Bosni i Hercegovini!"
Radiosarajevo.ba / Željka Cvijanović

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres odgovorio je Misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u preko koje je 11. jula u ured generalnog sekretara proslijeđeno pismo Željke Cvijanović, tada predsjedavajuće Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Željka Cvijanović je u pismu zatražila od generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa da se dostave dokumenti, odnosno odluka Vijeća sigurnosti UN-a o imenovanju Christiana Schmidta na mjesto visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

"Poštovani generalni sekretaru, kao izabrani član i trenutno predsjedavajuća tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ljubazno tražim da nam dostavite relevantne dokumente od značaja za našu zemlju, odnosno odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o imenovanju njemačkog diplomate Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u skladu s Aneksom 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine", navedeno je u pismu Cvijanović.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

U odgovoru generalnog sekretara, koji je na svom Twitter nalogu objavio dopisnik AlJazeere Balkan iz Vašingtona Ivica Puljić se navodi:

"U vezi implementacije civilnog dijela Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini želim vas podsjetiti da Ujedinjeni narodi nisu potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma niti su članovi PIC-a (Vijeća za implementaciju mira), jedinog releventnog tijela za imenovanje Visokog međunarodnog predstavnika za BiH. Dokumenti Vijeća sigurnosti su javnosti na raspolaganju u službenom dokumentacijskom sistemu UN-a na adresi https://documents.un.org.

Elmedin Konaković: 'Za gospođu Cvijanović bi puno bolje bilo da pisma ne šalje'

Elmedin Konaković: 'Za gospođu Cvijanović bi puno bolje bilo da pisma ne šalje'

Sekretarijat Ujedinjenih naroda ostaje posvećen podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka održivom miru i razvoju. Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju", navedeno u odgovoru.

Puljić je uz objavu Guterresovog odgovora kazao da su otklonjene sve sumnje oko Schmidtovog imenovanja.

"Ovim su otklonjene svake sumnje da Vijeće sigurnosti treba potvrditi postavljenje Visokog međunarodnog predstavnika u BiH o čemu godinama neutemeljeno galame Milorad Dodik i njegovi sateliti. Dakle, Christian Schmidt jeste legalno postavljen na mjesto visokog predstavnika", napisao je Puljić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije