Elmedin Konaković: 'Za gospođu Cvijanović bi puno bolje bilo da pisma ne šalje'

13
Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković: 'Za gospođu Cvijanović bi puno bolje bilo da pisma ne šalje'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović optužila je Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH na čelu sa Elmedinom Konakovićem da "ponovo uzurpira rad 'zajedničkih institucija' i izlazi iz okvira svojih nadležnosti".

Navela je da je Ministarstvo odbilo proslijediti pismo koje je uputila generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija te da "nije njihovo da ulaze u sadržaj pisma koje član Predsjedništva šalje na inostrane adrese, već da isto bespogovorno proslijede".

Ministru Elmedinu Konakoviću je poručila da "ilegalnim blokadama neće spriječiti da iskomuniciramo naše stavove i njihove uzurpatorske namjere kada je riječ o zajedničkim institucijama".

CIK danas raspisuje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini

CIK danas raspisuje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini

Kontaktirali smo Konakovića koji je za ekskluzivno u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba odgovorio članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Cvijanović.

"Prvo bi gospodja Cvijanović morala znati da ne postoje zajedničke institucije, postoje samo institucije BiH.

MVP šalje u dalju proceduru zvanične stavove Predsjedništva BiH, ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH. To članovi Predsjedništva mogu uraditi sami.

Elmedin Konaković: Niko neće trpiti udar na ustavni poredak BiH

Elmedin Konaković: Niko neće trpiti udar na ustavni poredak BiH

Ako Predsjedništvo BiH nema usaglašen stav, a predmet spada u nadležnost MVP, ja lično odlučim o tekstu koji šaljem u proceduru vodeći računa i štiteći Ustav, zakone i odluke koje su ranije usvojene u institucijama BiH.

Na kraju, imao sam uvid u tekst pisma gospodje Cvijanović, za nju bi puno bolje bilo da takva pisma ne šalje.

Posebno ne onima koji dobro poznaju stanje u nasoj zemlji, ustav i druge propise. Neozbiljno izgleda, trebala bi o tome povesti računa", kazao je Elmedin Konaković u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije