Prva reakcija iz RS na odluku Ustavnog suda BiH: "Ovo je prihvatanje zahtjeva 'političkog' Sarajeva"

4
Radiosarajevo.ba
Prva reakcija iz RS na odluku Ustavnog suda BiH: "Ovo je prihvatanje zahtjeva 'političkog' Sarajeva"
Foto: Srna / Nedeljko Čubrilović

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da bh. entitet RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS rekao je da je Ustavni sud BiH donio "političku motivisanu odluku i nastavio dosadašnju praksu prihvatanja zahtjeva političkog Sarajeva koji su usmjereni protiv interesa RS".

On je povodom odluke Ustavnog suda BiH koji je van snage stavio zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS rekao da "prema Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH imovina pripada entitetima u omjeru 51 posto Federaciji BiH i 49 posto RS". 

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Ustavni sud stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS: "To je nadležnost države, ne entiteta"

Ustavni sud stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS: "To je nadležnost države, ne entiteta"

"Očigledno je da je Ustavni sud BiH i ovom odlukom nastavio da realizuje sarajevske političke ciljeve usmjerene protiv RS i njene imovine. Suština te politike je potpuno razvlašćivanje RS, otimanje njenih nadležnosti i imovine. RS i njene institucije moraju se odlučno i sistemski suprotstaviti takvoj praksi", istakao je Čubrilović, a saopšteno je iz NSRS.

Čubrilović je naglasio da je "ovakvo djelovanje Ustavnog suda BiH izuzetno štetno i opasno te da je svima jasno da se preko Ustavnog suda BiH već duže vrijeme pokušava izvršiti tiha preraspodjela nadležnosti utvrđena još 1995. godine". 

"Ovo ne samo da je suprotno Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH već je izuzetno opasno za cjelokupno unutrašnje uređenje BiH. Posebno je simptomatično što se u posljednje četiri godine konstantno podnose zahtjevi s ciljem ugrožavanja RS i njenog statusa u oblasti imovinsko-pravnih pitanja. Ustavni sud, na žalost u kontinuitetu postupajući po ovim zahtjevima, donosi odluke koje idu u korist već poznatim političkim interesima", naglasio je Čubrilović.  

On je istakao da je zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bio potpuno neutemeljen.

"Ustavni sud BiH morao je u cjelosti odbiti zahtjev delegata iz Federacije BiH jer je neosnovan zbog pogrešnog i tendencioznog tumačenja Ustava BiH", istakao je Čubrilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije