Provokacija uoči 28. godišnjice Oluje: Mlada Srbijanka s vrha Dinare pucala prema - Kninu!?

15
Radiosarajevo.ba
Provokacija uoči 28. godišnjice Oluje: Mlada Srbijanka s vrha Dinare pucala prema - Kninu!?
Foto: Kolaž / Srbijanka s vrha Dinare pucala prema - Kninu!?

Facebookom se širi snimka djevojke ogrnute u srbijansku zastavu sa četiri ocila i šubarom na kojoj je kokarda, koja uzima pištolj u ruku i ispaljuje metak u zrak na Troglavu, najvišem vrhu Dinare.

Prema položaju njezine ruke i pištolja, djevojka puca u smjeru Knina kao simobla hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. S prostora Dinare je prije 28 godine Hrvatska vojska krenuka u oslobađanje okupiranih prostora u dalmatinskom zaleđu.

Snimku je poslao Borislav Lapenda Lav, predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske birgade, koji je zgrožen ovim činom.

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

"Snimku je objavio na svojem profilu na Facebooku jedan naš Vrličanin, a kako je do nje došao, još ne znam", kaže Lapenda.

Na snimci se jasno vidi da je ta djevojka pucala na visini od 1913 metara pokraj betonskog geodetskog stupa tzv. piramide koja označava najviši vrh Dinare koji se nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno federacije BiH i Općine Livno. Betonska piramida decenijama je bila izvorna, zatim je bila obojena u boje hrvatske trobojnice, što je lako pronaći na internetu.

No, objekt pokraj kojeg se djevojka nalazila nakon okidanja hica pucanja vidljivo je obojan u boje srbijanske zastave.Ne zna se je li ga ona možda i obojala ili je to neko učinio prije nje.

Helsinški odbor o obilježavanju "Oluje": Demonstracija nepoštovanja 3.000 prijedorskih žrtava

Helsinški odbor o obilježavanju "Oluje": Demonstracija nepoštovanja 3.000 prijedorskih žrtava

Dio hrvatskih branitelja s kojima je Slobodna Dalmacija kontaktirala smatrao je da se sve dogodilo na dinarskom vrhu Velika Duvjakuša, na teritoriju Hrvatske, i to pokraj spomenika 31 pripadniku 7. gardijske brigade "Puma" koji su od akcije Zime ‘94. do oslobodilačke Oluje poginuli na širem prostoru planine, a još jedan branitelj se vodi kao nestao. Analizom snimke odstranjena je ta mogućnost.

Četnički nastrojene osobe porijeklom iz Gubina, Sajkovića, Kazanaca, Prova, Gornjih i Donjih Peulja i ostalih mjesta na sjeverozapadnom rubu Livanjskog polja najviše boli što Livno i kraj iz kojeg vuku korijene nije nakon rata u BiH ušao u sastav RS pa svoju frustraciju izražavaju na razne načine, kao što je to učinila sada i ova djevojka.

Nemoguće je doznati je li snimka uistinu nastala prije dva dana, ali je jasno da je namjerno plasirana pred obilježavanje obljetnice 28. godišnjice akcije Oluja i oslobađanja okupiranih područja Hrvatske.

Ako je suditi po fotografijama riječ je o Smiljani Pajčin koja je fotografije objavila na svom Instagram nalogu. Smiljana je jedna od kćerki Mirka Pajčina, poznatijeg kao Baja Mali Knindža.

Ovaj pjevač, čije pjesme sadrže ultranacionalističke poruke, dobio je nadimak po paravojnim formacijama iz nekadašnje "Republike Srpske Krajine", koja je tokom ratova devedesetih godina na području bivše Jugoslavije bila nelegalno uspostavljena na okupiranim dijelovima susjedne Republike Hrvatske.

Video je ubrzo obrisan sa društvenih mreža, ali je Instagram profil dotične djevojke još uvijek aktivan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije