SDA: Ako Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije žele da se prisjete žrtava 'Oluje', neka idu u Hrvatsku

3
Radiosarajevo.ba
SDA: Ako Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije žele da se prisjete žrtava 'Oluje', neka idu u Hrvatsku
Foto: Privatni arhiv / Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i patrijarh Porfirije

Stranka demokratske javnosti oglasila se povodom obilježavanja akcije Oluja u Prijedoru, ističu kako je to provokacija i uvreda za žrtve nesrpske nacionalnosti u ovom gradu.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Odluka državnog vrha Srbije, entiteta RS i Srpske pravoslavne crkve da  se godišnjica 'Oluje' obilježi u Prijedoru, nova je provokacija i uvreda za žrtve srpskih zločina u ovom gradu.

Liga prvaka: PSV iznenadio Dortmund, Inter kasno do pobjede nad Atletico Madridom

Liga prvaka: PSV iznenadio Dortmund, Inter kasno do pobjede nad Atletico Madridom

Za sve zločine počinjene u Bosni i Hercegovini ogromnu odgovornost snosi političko i vojno rukovodstvo Srbije. Svi strateški planovi za napad na Bosnu i Hercegovinu su kreirani u Beogradu. Oficiri Vojske RS su tokom rata, a i godinama nakon toga, imenovani i dobijali plaće iz Beograda. Stoga bi rukovodstvo Srbije, a posebno Aleksandar Vučić koji je veličao Ratka Mladića i zagovarao ubistvo 'stotinu muslimana za jednog Srbina', trebali pokazati kajanje i sa izrazima pijeteta dolaziti u mjesta poput Prijedora. 

Ako Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije žele da se prisjete žrtava operacije 'Oluja', trebaju hrabro otići u Hrvatsku i uraditi ono što kane uraditi u Prijedoru. 

Sva trojica dobro znaju šta se u Prijedoru desilo u godinama prije 'Oluje'.

Helsinški odbor o obilježavanju "Oluje": Demonstracija nepoštovanja 3.000 prijedorskih žrtava

Helsinški odbor o obilježavanju "Oluje": Demonstracija nepoštovanja 3.000 prijedorskih žrtava

Prijedor je grad u kojem su vojska i policija RS-a, uz Srebrenicu i Sarajevo, počinile najmasovnije zločine. Deseci hiljada protjeranih Bošnjaka i Hrvata; 3.176 ubijenih od čega je 102 djece; najveća masovna grobnica Tomašica; logori Omarska, Trnopolje i Keraterm u kojima je sadistički zlostavljano hiljade i ubijeno nekoliko stotina ljudi; bijele trake za Bošnjake po uzoru na Davidove zvijezde kojima su obilježavani Jevreji u nacističkoj Njemačkoj... samo su dio brutalnih masovnih zločina u Prijedoru, koji sadrže sve elemente genocida. Uz sve to, vlasti u entitetu RS ne dozvoljavaju ni postavljanje spomenika, koji bi bio podsjetnik na ove zločine.

Kakva se onda poruka šalje kada se godišnjica stradanja srpskog naroda obilježava u gradu u kojem su u ime tog naroda i Miloševićevog velikodržavnog projekta počinjeni brutalni masovni zločini nad drugim narodima - Bošnjacima i Hrvatima? I zašto se težište tih ambcija iz Hrvatske ili Srbije premješta u Bosnu i Hercegovinu?

Prijedor nema nikakve direktne veze sa hrvatskom vojnom akcijom 'Oluja', koja je - uz sve kontraverze – nestankom paradržave tzv. 'Republike Srpske Krajine' označila početak kraja sna o 'Velikoj Srbiji'. Ali, odabirom Prijedora kao najzapadnijeg grada u kojem Srbi - zahvaljujući etničkom čišćenju i masovnim zločinima - čine većinu, očigledno se želi poslati poruka da taj san u glavama dijela srpske političke i vjerske elite još živi. 

To je poruka koju bh. patriote veoma dobro razumiju. Kao i Vučićeve poruke o jačanju Vojske Srbije, usvojene strateške planove za 'odbranu' Srbije koji obuhvataju i teritorij Bosne i Hercegovine i niz drugih poruka koje svakodnevno stižu iz Beograda", saopćeno je iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije