SDA: Ako Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije žele da se prisjete žrtava 'Oluje', neka idu u Hrvatsku

3
Radiosarajevo.ba
SDA: Ako Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije žele da se prisjete žrtava 'Oluje', neka idu u Hrvatsku
Foto: Facebook / Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i patrijarh Porfirije

Stranka demokratske javnosti oglasila se povodom obilježavanja akcije Oluja u Prijedoru, ističu kako je to provokacija i uvreda za žrtve nesrpske nacionalnosti u ovom gradu.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Odluka državnog vrha Srbije, entiteta RS i Srpske pravoslavne crkve da  se godišnjica 'Oluje' obilježi u Prijedoru, nova je provokacija i uvreda za žrtve srpskih zločina u ovom gradu.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Za sve zločine počinjene u Bosni i Hercegovini ogromnu odgovornost snosi političko i vojno rukovodstvo Srbije. Svi strateški planovi za napad na Bosnu i Hercegovinu su kreirani u Beogradu. Oficiri Vojske RS su tokom rata, a i godinama nakon toga, imenovani i dobijali plaće iz Beograda. Stoga bi rukovodstvo Srbije, a posebno Aleksandar Vučić koji je veličao Ratka Mladića i zagovarao ubistvo 'stotinu muslimana za jednog Srbina', trebali pokazati kajanje i sa izrazima pijeteta dolaziti u mjesta poput Prijedora. 

Ako Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije žele da se prisjete žrtava operacije 'Oluja', trebaju hrabro otići u Hrvatsku i uraditi ono što kane uraditi u Prijedoru. 

Sva trojica dobro znaju šta se u Prijedoru desilo u godinama prije 'Oluje'.

Helsinški odbor o obilježavanju "Oluje": Demonstracija nepoštovanja 3.000 prijedorskih žrtava

Helsinški odbor o obilježavanju "Oluje": Demonstracija nepoštovanja 3.000 prijedorskih žrtava

Prijedor je grad u kojem su vojska i policija RS-a, uz Srebrenicu i Sarajevo, počinile najmasovnije zločine. Deseci hiljada protjeranih Bošnjaka i Hrvata; 3.176 ubijenih od čega je 102 djece; najveća masovna grobnica Tomašica; logori Omarska, Trnopolje i Keraterm u kojima je sadistički zlostavljano hiljade i ubijeno nekoliko stotina ljudi; bijele trake za Bošnjake po uzoru na Davidove zvijezde kojima su obilježavani Jevreji u nacističkoj Njemačkoj... samo su dio brutalnih masovnih zločina u Prijedoru, koji sadrže sve elemente genocida. Uz sve to, vlasti u entitetu RS ne dozvoljavaju ni postavljanje spomenika, koji bi bio podsjetnik na ove zločine.

Kakva se onda poruka šalje kada se godišnjica stradanja srpskog naroda obilježava u gradu u kojem su u ime tog naroda i Miloševićevog velikodržavnog projekta počinjeni brutalni masovni zločini nad drugim narodima - Bošnjacima i Hrvatima? I zašto se težište tih ambcija iz Hrvatske ili Srbije premješta u Bosnu i Hercegovinu?

Prijedor nema nikakve direktne veze sa hrvatskom vojnom akcijom 'Oluja', koja je - uz sve kontraverze – nestankom paradržave tzv. 'Republike Srpske Krajine' označila početak kraja sna o 'Velikoj Srbiji'. Ali, odabirom Prijedora kao najzapadnijeg grada u kojem Srbi - zahvaljujući etničkom čišćenju i masovnim zločinima - čine većinu, očigledno se želi poslati poruka da taj san u glavama dijela srpske političke i vjerske elite još živi. 

To je poruka koju bh. patriote veoma dobro razumiju. Kao i Vučićeve poruke o jačanju Vojske Srbije, usvojene strateške planove za 'odbranu' Srbije koji obuhvataju i teritorij Bosne i Hercegovine i niz drugih poruka koje svakodnevno stižu iz Beograda", saopćeno je iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije