Protestna šetnja Sarajlija zbog korupcije, imaju zahtjeve za VSTV, Tužilaštvo i Sud BiH

5
Radiosarajevo.ba
Protestna šetnja Sarajlija zbog korupcije, imaju zahtjeve za VSTV, Tužilaštvo i Sud BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Protestna šetnja

U Sarajevu je povodom 9. decembra- Međunarodnog dana borbe protiv korupcije održana protestna šetnja. Organizator je udruženje ReSTART BiH.

Građani su se okupili kod Vječne vatre nakon čega su započeli šetnju putem Centralne banke BiH, centra Aria, Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i OHR-a. 

Na protestima je izložena metalna uredska ladica sa predmetima visoke korupcije.

U Sarajevu se okupili nadležni za borbu protiv korupcije u BiH: "Niko ne smije biti iznad zakona"

U Sarajevu se okupili nadležni za borbu protiv korupcije u BiH: "Niko ne smije biti iznad zakona"

"Navedena ladica, očigledno namjerno izgubljena će biti dostavljena originalnom vlasniku - Tuzilastvu BiH", kažu organizatori. 

Okupljeni su imali zahtjeve za VSTV, Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine:

1. Zbog dosadašnjeg neefikasnog rada i nesankcionisanja visoko pozicioniranih političara povesti disciplinske postupke i u konačnici otpustiti sve sudije i tužioce (ili barem većinu). "Tražimo da se utvrdi pojedinačna odgovornost".

2. Vratiti strane sudije i tužioce da počiste nerad i nered 

Protestna šetnja
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Protestna šetnja

3. Staviti u fokus prijave korupcije protiv visoko pozicioniranih političara i njihovih satelita u javnim institucijama i firmama te da se istrage vode sa timom tužilaca! U tome kontekstu sačiniti informacije od javnog interesa o otvorenim i okončanim slučajevima visoke korupcije i napraviti je dostupnima na stranici VSTV-a. Ažurirati listu najmanje jednom mjesečno.

4. Disciplinski postupci koji se vode protiv sudija i tužilaca voditi javno u prisustvu podnosioca prijave, u skladu sa članom 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, osim u slučajevima kada bi publicitet mogao nanijeti štetu interesima pravde u tom slučaju oštećeni ima pravo prisustvovati ročištu uz obavezu čuvanja tajnosti podataka.

Protestna šetnja
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Protestna šetnja

Uvođenje posebnog tima stranih eksperata kao konsultante pri UDT jer je više nego očigledno da su disciplinski postupci koji trebaju biti korektiv rada sudija i tužilaca potpuno neefikasni i pod kontrolom političara, poručili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije