Panel o temi “Korupcija u obrazovanju”: Za 4 godine nije prijavljen nijedan slučaj

0
S. G.
Panel o temi “Korupcija u obrazovanju”: Za 4 godine nije prijavljen nijedan slučaj
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sa panel diskusije

U prostorijama Pravnog fakulteta u Sarajevu danas je održana panel diskusija pod nazivom "Korupcija u obrazovanju" u organizaciji Etičkog savjeta Univerziteta u Sarajevu.

Tim povodom, prisutnim novinarima su se obratili prof. dr. Armin Kržalić sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA, prof. dr. Enita Nakaš, prorektorica za međunarodnu saradnju i predsjednica Etičkog savjeta UNSA, te Alma Fejzić, projekt koordinatorica udruženja “Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA)”.

“Danas ćemo prezentovati rezultate jednog istraživanja od prije par godina vezanog za korupciju u visokom obrazovanju. Istraživanje je javno i svako ga je mogao pročitati, tako da zaključci do kojih smo došli sugerišu nekoliko aktivnosti. Tu su i zaključci vezani za institucialnu organizaciju u našoj zemlji. Sistem visokog obrazovanja je decentralizovan u BiH tako da to predstavlja problem kada je u pitanju izdavanje registara diploma i tu smo dali određene mjere i preporuke kako poboljšati situaciju. Ono što je važno je da je ovo istraživanje po prvi put identifikovalo oblike koruptivnog ponošanja u visokom obrazovanju, među kojima su varanje na ispitima i podmićivanje profesora”, istakao je prof.dr. Kržalić.

SDA: "Vučić u Mostaru ponovo negirao genocid u Srebrenici, ali istina će zauvijek ostati zapisana"

SDA: "Vučić u Mostaru ponovo negirao genocid u Srebrenici, ali istina će zauvijek ostati zapisana"

On je govorio i o razlozima zbog kojih dolazi do koruptivnih radnji, a istakao je nepostojanje preciznih normativa, politizaciju visokog obrazovanja, strukturu organizacije visokog obrazovanja, neprofesionalan rad mehanizama kontrole normativnih akata visokog obrazovanja, odnosno loš pristup inspekcijskog nadzora.

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba - Sa panel diskusije

"Mi ćemo dati konkretne preporuke kada je u pitanju jačanje borbe protiv korupcije, a to podrazumjeva jačanje nivoa svijesti u visokom obrazovanju, prepoznavanje samog problema, jačanje mehanizama kapaciteta koruptinog ponašanja i njegovo suzbijanje”, dodao je prof. Kržalić.

Kada je riječ o učestalosti prijavljivanja korupcije u visokom obrazovanju, profesorica Nakaš pojašnjava kako nijedan slučaj nije zabilježen već četiri godine?!

Kao posljedicu toga ističe neinformiranost studenata o tome šta sve korupcija podrazumijeva. Osim toga, često dolazi do miješanja pojma globalne korupcije i pojma korupcije u obrazovanju, što studente često obeshrabruje da vjeruju u adekvatno procesuiranje eventualne prijave.

Prema njenim riječima, studente je potrebno ohrabriti da se angažuju i budu slobodni prijaviti sve slučajeve neetičkog ponašanja.

Jedini način kako nešto možemo promijeniti jeste da o tome otvoreno pričamo”, ističe profesorica Nakaš.

Ona je dodala da je upravo akademski prostor mjesto za takve radnje, te da održavanje panela poput današnjeg služi za kreiranje jedne prijateljske sredine koja će student informisati, ali i ohrabriti da prijave eventualne slučaje korupcije ukoliko ih uvide.

Koordinatorica na projektu iz Udruženja CROA naglašava kako ovo udruženje aktivno radi sa mladima upravo na ovom problemu već nekoliko godina.

“Konkretno, protekle godine udruženje je prikupljalo iskustva i potrebe studenata sa Univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Uzevši to u obzir, udruženje danas daje svoje preporuke kako bi pomoglo mladima na tom putu. Budući da je ovo udruženje iz oblasti nevladinog sektora, ono može biti dobar alat pomoći onda kada univerzitet to zbog svojih tehničkih ili birokratskih problema ne može”, zaključuje koordinatorica Fejzić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije