Nelson: Korupcija je kancer demokratije, zašto mnogi bh. lideri ignorišu ovaj problem?

9
Radiosarajevo.ba
Nelson: Korupcija je kancer demokratije, zašto mnogi bh. lideri ignorišu ovaj problem?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Detalji s pressa u Sarajevu

U Sarajevu je danas održana konferencija za novinare Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo povodom antikorupcijske kampanje o temi "Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u Kantonu Sarajevo".

Press je otvorio direktor Ureda Erduan Kafedžić, kazavši na početku da je evidentno da je povećan broj prijava građana kada je u pitanju ova oblast.

Također je istaknuo je kako je njihovu ideju podržala Ambasada SAD-a u BiH, te kako bez te pomoći "ne bismo mogli ništa postići".

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Inače, broj građanskih prijava Uredu prošle godine je bio devet, ove godine do novembra je već stiglo 90 prijava građana.

Potom se prisutnima obratio i američki ambasador Eric Nelson, kazavši kako je korupcija "kancer demokratije": "U takvom slučaju rješenja su operacija, kemoterapija... Previše lidera ignoriše ovaj problem. Mnogi podcjenjuju ovaj problem. Hirurgijom često se uklanjaju tumori, u BiH ne vidimo te hirurge koji su spremni da ovo otklone."

Nelson je stava i kako BiH u ovom segmentu zaostaje za zemljama regiona.

"Potrebno je suočiti se s problemom korupcije. Ideja ovog projekta bila je da se građani Sarajeva upoznaju o problemima koji dolaze s nelegalnom gradnjom. Antikorupcijski tim se susreo sa velikim pritiskom u radu, što je nedopustivo. Želim se zahvaliti Kafedžiću i njegovom timu što se bore s kancerom korupcije. Mnogi bi željeli da ne uspijete, ali znam da ima više onih koji žele da ovu bitku dobijete", zaključio je on.

Šef delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler govorio je u istom tonu, pohvalivši napredak "Kafedžića i njegovog tima" koji rade kako bi se popravila situacija u Kantonu Sarajevo: "Transparentnost je vrlo bitna kada je u pitanju borba protiv korupcije. Korupcija nije zločin bez žrtava. Želim čestitati gospodinu Kafedžiću i njegovom timu na borbi protiv ovog vrlo važnog problema."

Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH, također se danas obratio prisutnima, iskazavši podršku radu ovog sarajevskog ureda.

"Korupcija onemogućava napredak i odbija investitore. Kako je ambasador Sattler rekao korupcija je ubica investitora. Ovdje je napravljen naporan rad u prethodnom periodu i uvjeren sam da će se na kraju pokazati da se kriminal ne isplati", kazao je Field.

S Kafedžićem smo sarađivali i sarađivat ćemo, nastavio je, "u budućnosti kako bismo prenijeli naša iskustva". Zaključio je kako sudovi, tužilaštva i policija trebaju pokazati predanost ovom radu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije