Ured za borbu protiv korupcije KS ima novog člana: Eric Larson preuzeo dužnost

M. A.
Ured za borbu protiv korupcije KS ima novog člana: Eric Larson preuzeo dužnost
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / S današnjeg pressa

U organizaciji Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo jutros je ispred Studentskog centra u Nedžarićima održana press konferencija povodom stupanja na dužnost Erica Larsona, koji će biti na poziciji Višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u Uredu.

Ovom prilikom javnosti su se obratili šef Ureda Erduan Kafedžić, premijer KS Mario Nenadić, zamjenica američkog ambasadora Ellen Germain te Eric Larson.

Šef Ureda Erduan Kafedžić je izjavio kako je ovim imenovanjem započela nova faza u borbi protiv korupcije.

"Korupcija je tema sve prisutnija u našoj javnosti, ali je pitanje jesmo li svjesni njene pogubnosti. Na ovaj problem se može djelovati samo sistemskim rješenjima. Formiranjem tima Vlade KS počinje borba protiv ove pošasti. Danas imamo i Ured za borbu protiv korupcije KS koji je jedina profesionalna institucija u državi ove vrste. Kadrovski deficit nam je jedini problem, ali nadam se da ćemo i njega uskoro riješiti. Ured vrši kontrolu javnih nabavki, imenuje supervizore za nadgledanje proces zapošljavanja u javnom sektoru i provodi još mnogo antikoruptivnih aktivnosti", istakao je Kafedžić.

Primjer svima

On je rekao kako se nada da će rad i praksa Ureda za korupciju biti primjer svima kako se treba boriti protiv korupcije te da na taj način doprinesu stvaranju pravednijeg društva.

"Kanton Sarajevo se kao i na brojnim drugim poljima može pohvaliti i rezultatima u borbi protiv korupcije, pa i formiranjem ovog ureda. I dinamika osnivanja, pravnog uređivanja, osnaživanja je dovoljan dokaz da Vlada KS želi ulagati u jedan ovakav tim. Ja stalno razmjenjujem informacije s Kafedžićem, stalno smo u kontaktu i to je u značajnoj mjeri utjecalo na suzbijanje ovog problema. Posebno smo često u toku pandemije bili u kontaktu", rekao je Mario Nenadić, kantonalni premijer.

Nenadić, kao i Kafedžić, zahvalio se SAD-u i Američkoj ambasadi na svesrdnoj podršci koju u kontinuitetu pružaju Uredu za borbu protiv korupcije.

"Dobar je znak što je tako puno zvaničnika iz političkih struktura i pripadnika policije ovdje. Američka vlada i narod su posvećeni sigurnoj, prosperitetnoj i zajedničkoj budućnosti BiH. Građani BiH, kao i svi građani svijeta, zaslužuju kvalitetnu upravu, da novac koji zarađuju svojim trudom i radom bude iskorišten za poboljšanje njihove svakodnevnice. Međutim, veliki su problem korumpirani političari te pravosudni sistem pod utjecajem politike.

Novi set pomoći

Trenutna zdravstvena kriza dovela je do toga da posljedice budu još vidljivije. Za početak, BiH treba transparentnost vlasti, elektronske sisteme nabavki i transparentne budžetske procese. Treba i nezavisnu policiju i tužioce. Kanton Sarajevo je u posljednjih godina svijetli primjer poboljšanja uprave", navela je Ellen Germain.

Ona je dodala da trebamo biti ponosni na Ured za borbu protiv korupcije KS koji je u izvještaju Reinharda Priebea označen kao jedina efikasna institucija ove vrste u državi. Kazala je da će Eric Larson resurs ne samo ove institucije, već svih drugih grupa i pojedinaca koji su posvećeni uspostavi pravednijeg sistema.

"Čast mi je da preuzmem novu poziciju. Zadovoljstvo mi je vratiti se u Sarajevo, jer sam ranije radio s Paddyjem Ashdownom u BiH na poslovima borbe protiv korupcije. Radujem se što ću pružati podršku kolegama u Sarajevu i BiH koji se bore protiv korupcije. Ambasada SAD-a je spremna da pomogne u tom procesu i spremni smo da vam pružimo kompletan set pomoći koja se sastoji od opreme, obuke, treninga, ljudskih potencijala i još mnogo toga. Međutim, ovo je vaša borba, u nju se moraju uključiti svi, pa i sami građani", zaključak je Larsona.

Dodajmo i da je Ambasada uručila Uredu donaciju u vidu stručne opreme u vrijednosti od 80.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije