Stručnjak Eric Larson počinje raditi u Uredu za borbu protiv korupcije KS

Radiosarajevo.ba
Stručnjak Eric Larson počinje raditi u Uredu za borbu protiv korupcije KS
Foto: Screenshot / Eric Larson

Eric Larson stigao je u Sarajevo, a s radom u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo počinje 22. jula, i to kao savjetnik, odgovorili su iz ovog Ureda za Radiosarajevo.ba.

"S obzirom da je upravo Ured ostvario značajne rezultate u borbi protiv korupcije u KS, po čemu je Kanton Sarajevo priznat kao lider u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini, Ambasada SAD je prepoznala dostignuća Ureda na ovom polju i izrazila spremnost da podrži ovaj Ured u njegovim daljnjim aktivnostima i djelovanjima.

U tom smislu, pored imenovanja Larsona na funkciju savjetnika u Uredu, Ambasada SAD je podržala Ured odgovarajućom opremom, te osigurala održavanje više obuka za zaposlenike Ureda, što će u konačnici ojačati Ured u vršenju njegovih nadležnosti", pojasnili su iz Ureda.

Larson će biti savjetnik za oblast borbe protiv korupcije, prevencije korupcije, antikorupcione politike, organizovanje aktivnosti u vezi sa prevencijom i prijavljivanjem korupcije i koruptivnih aktivnosti, unapređenje i širenje znanja o sprečavanju korupcije, te ostale aktivnosti iz oblasti borbe protiv korupcije u nadležnosti Ureda.

Inače, Larson je od 2013. godine radio kao međunarodni pravni savjetnik u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio mu je prije mjesec dana orden crnogorske zastave drugog stepena.

Prije toga je radio u misiji EULEX-a u Prištini, kao međunarodni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Kosova. 

Ranije je bio angažiran u BiH, između ostalog kao međunarodni tužilac u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije