Ured za borbu protiv korupcije KS objavio registar javnih nabavki

0
Radiosarajevo.ba
Ured za borbu protiv korupcije KS objavio registar javnih nabavki
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ured za borbu protiv korupcije KS

Registar javnih nabavki u Kantonu Sarajevo predstavljen je danas na pres-konferenciji kantonalnog Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Kao dio širih aktivnosti u borbi protiv korupcije, Misija OSCE-a u BiH pružila je podršku navedenom uredu u izradi ovog registra, još jednog koraka ka osiguranju transparentnog trošenja javnog novca u Kantonu i izgradnji povjerenja građana u kantonalne institucije.

Novinarima se obratila šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec, ambasadorica Švedske kao države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini Johanna Strömquist te šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić.

Kavalec je kazala da su ponosni što podržavaju rad Ureda za borbu protiv korupcije u njihovim nastojanjima. 

"Vjerujemo da će ovaj projekat poboljšati povjerenje u javne institucije i vlasti. Ova doancija šalje poruku da mi podržavamo ovakav rad i drago nam je da ćemo raditi na borbi protiv korupcije i u budućnosti u interesu svih stanovnika Kantona Sarajevo", kazala je Kavalec.

Ambasadorica Strömquist istaknula je da je korupcija veliki prepreka na putu napretka BiH, te da ona odbija brojne velike investitore iz naše zemlje.

Švicarska ambasada pomaže BiH da napravi institucije koje su otvorene i oslobođene od korupcije.

"Vjerujemo da je borba korupcije ključna za prosperitet i napredak", kazala je ona.

Kafedžić je kazao da je primjena informacionih tehnologija u suzbijanju korupcije su dio savremenih tokova koji se koriste širom svijeta.

"Danas je fokus na javnim nabavkama, sva istraživanja pokazuju da se upravko kroz ovaj segment najviše novca pronevjeri", poručio je Kafedžić.

Istaknuo je da su analitičke mogućnosti ovog registra velike, te je dodao da se samo jednim klikom recimo može provjeriti koliko je realizirano javnih nabavki, te da se može utvrdi koliko institucija ima sektore za javne nabavke, može se vidjeti u kojoj se fazi postupka nalaze institucije, te koliko je poništenih postupaka i slično.

Kazao je on da su do sada utvrđene neke nepravilnosti kod firmi koje nisu registrovane za djelatnost koju obavljaju.

Registar javnih nabavki možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije