Protesti radnika firme Zrak: "Ne odustajemo, želimo sačuvati fabrike i radnike"

1
Radiosarajevo.ba
Protesti radnika firme Zrak: "Ne odustajemo, želimo sačuvati fabrike i radnike"
Foto: Preduzeće 'Zrak' / Protesti u preduzeću 'Zrak'

Na Adresi Adema Buće 148 u Sarajevu su danas nastavljeni protesti radnika firme "Zrak", u kojima radnici traže hitnu reakciju vlasti. 

U clju iskazivanja nezadovoljstva radnika, a na osnovu nezvaničnih informacija koje su dobili iz kantonalnog suda, da je njihova žalba na prvostepenu odluku općinskog suda o pokretanju stečaja kantonalnom sudu odbijena, zbog kako navode navodnog obraćanja "neovlaštenog" lica. 

Radnici firme "Zrak" poručili su da ne odustaju, te da je njihov put jasan, a to je da čuvaju fabrike i svoja radna mjesta, u borbi protiv korupcije, korumpiranih i nesposobnih upravljačkih struktura

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Emir Kominlija, predsjednik Sidnikata "Zraka" poručio je medijima kako im ništa drugo ne preostaje, nego da zamole sud da još jednom razmotri njihove zahtjeve. 

"Ovo je samo nastavak one borbe koja traje mjesecima, ali mi možemo slobodno reći i godinu dana. Dobili smo informacije iz kantonalnog suda, da on neće uopće razmatrati naše zahtjeve. Našli su tako reći rupu u zakonu.

Mi i dalje pokušavamo, i preostaje nam jedino da zamolimo sud da sve pregleda kako i treba. Ima na desetine razloga zašto bi se usvojili stečaji u ovoj firmi. Mi ne znamo zbog čega je tolika frka nastala, to je tolika zbrka i oni samo traže razloge za dalje i dalje razmatranje", naveo je Kominlija, te dodao: 

"Stečaj bi se trebao zaustaviti, a Vlada FBiH bi nam trebala pomoći u dogovoru sa Vladom Kantona Sarajevo i to bi se trebalo što prije riješiti. Otkaze smo dobili na kućnu adresu poštom, a od toga je prošlo već dva mjeseca, čime gubimo sva radnička prava, biro, zdravstveno osiguranje. Mi smo i dalje tu, želimo da se zaustavi stečaj, te da se radnici što prije vrate u firmu. Bilo kakvi komentari ili priča u nesmislnom pravcu nikome nije potrebna. Vidjet ćemo šta će biti dalje, a što se tiče daljih koraka, nećemo otići iz ove firme tek tako, mi jesmo dobili otkaz, nećemo odustati i poručujemo onima da koji žele sve ovo svrgnuti da u tome neće uspjeti, a da se situacija mora zaustaviti - to je sigurno", poručio je Kominlija. 

Vlada je podržala aktivnosti zakonskog zastupnika tog društva povodom podnesene žalbe na spomeno rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. aprila 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka pred Kantonalnim sudom u Sarajevu za poništenje rješenja o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom "Zraka".

Određen pritvor Nedžadu Ćehiću, osumnjičenom za ratne zločine

Određen pritvor Nedžadu Ćehiću, osumnjičenom za ratne zločine

Kako je, između ostalog, obrazloženo u informaciji resornog ministarstva, u postupku finansijske konsolidacije nad ovim privrednim društvom, Vlada je osigurala sedam miliona KM za njegovu dokapitalizaciju, a s namjerom da se zaključi sporazum s radnicima o izmirivanju obaveza i dio sredstava usmjeri za troškove proizvodnje.

Vlada Federacije BiH ima interes za poništenje spomenutog rješenja i otvaranje predstečajnog postupka kako bi se uredio pravni položaj društva i njegov odnos prema povjeriocima s ciljem nastavka procesa proizvodnje, naveli su ranije iz Federalne vlade.

Kako iz sindikata navode, ovim putem žele skrenuti pažnju javnosti na nedavo pokretanje stečaja u firmi namjenske industrije koja je već 75 godina prisutna u Sarajevu.

 "Odluka prvostepenog Općinskog suda u Sarajevu o pokretanju stečaja izazvala je veliku zabrinutost među radnicima, koji strahuju da bi to moglo dovesti do likvidacije firme, ako se potvrdi i na drugostepenom sudu, a nezvanične informacije do kojih je došao v.d. direktor društva Edin Čano govore da bi se taj scernario mogao i desiti", navode iz sindikata.

Radnici Zraka, uz podršku Sindikata metalaca FBIH, odlučili su organizovati protest kako bi uputili apel Vladi Federacije BiH, kao većinskom vlasniku, da preuzme sve korake koji su potrebni kako bi se spriječila potencijalna likvidacija, jer stečaj u ovom slucaju vjerovatno vodi u likvidaciju, a ne oporavak firme.

Na transparentima radnika su izdvojene poruke za spas firme i poruke da ne žele u stečaj.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na nedavnoj sjednici prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Sindikata metalaca Federacije BiH za hitno uključivanje Vlade po izjavljenoj žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. aprila 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva ''Zrak'' d.d. Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije