Radnici firme 'Zrak' organizuju proteste u Sarajevu: 'Želimo zaštititi radna mjesta'

2
Radiosarajevo.ba
Radnici firme 'Zrak' organizuju proteste u Sarajevu: 'Želimo zaštititi radna mjesta'
Foto: Preduzeće 'Zrak' / Protesti u preduzeću 'Zrak'

Radnici firme 'Zrak' održat će protest u ponedjeljak, 25. juna ispred sjedišta preduzeća sa početkom u 10:00 sati.

Kako iz sindikata navode, ovim putem žele skrenuti pažnju javnosti na nedavo pokretanje stečaja u firmi namjenske industrije koja je već 75 godina prisutna u Sarajevu.

"Odluka prvostepenog Općinskog suda u Sarajevu o pokretanju stečaja izazvala je veliku zabrinutost među radnicima, koji strahuju da bi to moglo dovesti do likvidacije firme, ako se potvrdi i na drugostepenom sudu, a nezvanične informacije do kojih je došao v.d. direktor društva Edin Čano govore da bi se taj scernario mogao i desiti", navode iz sindikata.

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Radnici Zraka, uz podršku Sindikata metalaca FBIH, odlučili su organizovati protest kako bi uputili apel Vladi Federacije BiH, kao većinskom vlasniku, da preuzme sve korake koji su potrebni kako bi se spriječila potencijalna likvidacija, jer stečaj u ovom slucaju vjerovatno vodi u likvidaciju, a ne oporavak firme.

"Iako se firma nalazi u procesu finansijske konsolidacije, iako su zakoni o finansijskoj konsolidaciji jasni, (član 9, tačka 1 Zakona o finansijskoj konsolidaciji - U toku postupka finansijske konsolidacije ne mogu se pokrenuti postupci prinudne naplate potraživanja nad imovinom društva sa većinskim učešćem državnog kapitala koje se konsoliduje), u sudskoj praksi postoje ovakvi slučajevi gdje su odbačeni pokušaji slanja u stečaj određenih preduzeća upravo zbog tog procesa finansijske konsolidacije", poručili su.

Ako bi pored svega toga došlo do potvrde stečaja, navode iz firme 'Zrak', to bi zaista bio slučaj bez presedana i pokazatelj da su i sudovi u sluzbi raznih politika i tajkuna a ne zakona i pravde.

"Ovaj protest nije samo inicijativa radnika Zraka, već će se pridružiti i radnici iz ostalih firmi namjenske industrije, kao i radnici iz drugih firmi metalskog sektora, te predstavnici nekoliko granskih sindikata. Ovo je prilika da se zajednički iskaže podrška očuvanju radnih mjesta i strateške važnosti Zraka kao bitne kompanije vojne industrije za našu državu.

Stoga, ovim putem želimo da pozovemo i sve građane Sarajeva koji su u mogućnosti, da nam se pridruže na ovom važnom protestu. Očekujemo vašu podršku u zaštiti radnih mjesta i očuvanju strateških industrija u našoj zemlji", navodi se u saopštenju sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije