Odbijena žalba preduzeća 'Zrak': Da li će Vlada FBiH spasiti firmu od propasti?

1
Radiosarajevo.ba
Odbijena žalba preduzeća 'Zrak': Da li će Vlada FBiH spasiti firmu od propasti?
Foto: A. K. / Nermin Nikšić stigao u preduzeće 'Zrak'

Žalba koju je poredstvom advokata uputio v.d. direktora preduzeća "Zrak" Edin Čano na prvostepenu odluku o pokretanju stečajnog postupka je odbijena.

Iz preduzeća "Zrak" navode kako su dobili nezvaničnu informaciju da je žalba odbijena kao nedopuštena zbog obraćanja neovlaštenog lica.

"Prethodno je izvršena izmjena advokata koji zastupa interese firme, tako sto je prethodni advokat Kenan Ademović otkazao punomoć, a imenovan je advokat Edin Suljić. Dopisom suda od advokata Suljića tražena je dopuna dokumentacije tako da je nejasno zbog čega se nakon izmjene advokata uopšte spominje ime Kenana Ademovića od strane suda", navode iz firme 'Zrak'.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Kako kažu, da je situacija jasna i uvezana, dokaz je da je stečajni upravnik još jučer putem pošte poslao otkaze Ugovora o radu svim radnicima, iako je prethodno na sastanku sa ministrom, v.d. direktorom 'Zraka' i predstavnicima sindikata dogovoreno da se ne uručuju otkazi prije odluke suda prema žalbi.

"Da apsurd bude još veći, ostvaren je kontakt između predstavnika 'Zraka' d.d. i 'BNT-TmiH', s ciljem potpisivanja novog višemilionskog ugovora, što bi praktično značilo obezbjeđenje posla za 'Zrak' d.d. u narednih par godina. Pored ovih kontakata, najavljena je i posjeta predstavnika bugarske firme s ciljem nastavka saradnje jer je to firma s kojom je 'Zrak' d.d. već sarađivao u prošlosti", navode.

Ističu kako je načelno dogovoreno formiranje jednog stručnog tima, sastavljenog od renomiranih stručnjaka iz oblasti optike, optoelektronike i elektronike, te nekoliko fizičara, hemičara i matematičara, koji bi napravili dugoročnu strategiju rada i razvoja Zraka.

"Kapacitet i kompetencije stečajnog upravitelja su previše ograničene, te je priča o pravljenju njegovog plana o ozdravljenju firme u rangu naučne fantastike. Prije svega ne poznaje proizvodnju i tržište, a sama činjenica da traži od radnika i sindikata da mu naprave plan i organizaciju proizvodnje kao i kompletnog poslovanja, dovoljno govori o tome o kakvom je 'kapacitetu' riječ. Moramo još naglasiti da taj isti stečajni upravitelj već šest godina obavlja tu funkciju u firmi 'Šipad', te da je zaposlenik KJKP 'Toplane Sarajevo', što znači da trenutno obavlja tri posla i samim time koliko on zaista može biti posvećen 'Zraku'", ističu iz firme zrak i dodaju:

"Ako Vlada nakon svih ovih pokazatelja nije spremna, a mi imamo informaciju da ima zakonsku mogućnost i ingerencije da po hitnoj proceduri sve ovo zaustavi i izuzme postupak iz suda. To bi bila praktična primjena opredijeljenosti Vlade za očuvanje i razvoj firme, u šta ne želimo sumnjati. U protivnom, 'Bio jednom jedan Zrak'".

Podsjećamo, 15. juna Vlada je zaključkom naložila Federalnom pravobranilaštvu da u skladu sa svojim nadležnostima poduzme sve neophodne pravne radnje s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa Federacije BiH u ovom stečajnom postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije