Sarajevsko preduzeće 'Zrak': Stečajni upravnik uručio 50 otkaza, radnici zvali i MUP i Hitnu pomoć

2
A. Čančar
Sarajevsko preduzeće 'Zrak': Stečajni upravnik uručio 50 otkaza, radnici zvali i MUP i Hitnu pomoć
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sarajevsko preduzeće 'Zrak'

Sarajevsko preduzeće "Zrak" pod stečajem je od aprila ove godine, što je za radnike tek jedan od problema. Danas, 12. juna, stečajni upravnik Mesud Bogilović je službi firme uručio odluku kojom se propisuju otkazi za radnike.

Tom odlukom bez posla ostaje više od 70 radnika ove firme. Tim povodom za portal Radiosarajevo.ba govorio je Amir Demirović, potpredsjednik Sindikata "Zrak" koji se danas nalazio u firmi kada je stečajni upravnik odlučio da bez posla ostavi radnike na osnovu prvostepene Odluke suda.

"Mesud Bogilović retroaktivno daje otkaze, s datumom odjave na 14. april ove godine, nakon čega se radnici ne mogu prijaviti na biro, niti su im doprinosi uplaćeni. Više od 50 radnika jutros je u fabrici Zrak dobilo otkaz", tvrdi Amir Demirović. 

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Prema njegovim informacijama, oko 55 radnika su imali Ugovor o radu, dok je bilo oko 20 ljudi koji su radili na osnovu Ugovora o djelu u firmi. 

Kako kaže, stečajni upravnik je "svojim nastupom isprovocirao radnike, nakon čega je došlo do verbalnog sukoba, a onda je stigla i policija, ali i Hitna pomoć".

Sarajevsko preduzeće 'Zrak'
FOTO: Radiosarajevo.ba: Sarajevsko preduzeće 'Zrak'

"Četvero kolega imaju visoki pritisak i šećer, pozlilo im je i Hitna pomoć je morala intervenisati", dodao je Amir Demirović.

Potvrđeno: Stigla sudska presuda, pokrenut je stečajni postupak za preduzeće 'Zrak'

Potvrđeno: Stigla sudska presuda, pokrenut je stečajni postupak za preduzeće 'Zrak'

Da stvar bude još komplikovanija, radnici su na posao dolazili od aprila sve do danas.

"Mesud Bogilović je radnicima rekao da svoja potraživanja zaključimo s petim mjesecom, međutim mi smo to sve predali u sud na stečajnu masu. Odjavio nas je 14. aprila i tako nas je prevario", dodao je.

Firma "Zrak" potpisala je ugovor sa austrijskom firmom, koji će nakon ovoga, kako kaže predsjednik sindikata, propasti.

"Otkako je Mesud Boguilović došao u ovu firmu, radnici nisu dobili nijednu platu i ugovor prema austrijskoj firmi će propasti. Austrijska firma nas je već upozorila da će šteta biti samo na prvom lotu ugovora preko 10,5 miliona eura po budžet Vlade Federacije Bosne i Hercegovine", ističe Demirović.

Kako kaže, radnici pokušavaju da odbrane državnu imovinu, dok država još uvijek šuti.

Sarajevsko preduzeće 'Zrak'

FOTO: Radiosarajevo.ba: Sarajevsko preduzeće 'Zrak'

"Dvije sedmice nakon sjednice Vlade, stala je sa zaključcima prema Zraku i ništa se još konkretno nije desilo, sada je sve na Kantonalnom sudu. Ovim putem ih pozivamo da što prije reaguju kako ne bi dalje došlo do uništavanja državne imovine", ističe Amir Demirović.

Mesud Bogilović je, prema njihovim informacijama, imenovan za stečajnog upravnika od početka aprila ove godine. Imenovan je nakon prvostepene presude.

"Mi čekamo drugostepenu presudu. Stečajni upravnik je sve nakon prvostepene presude pokušao uraditi sve kako bi zaustavio proizvodnju. Na osnovu Zakona o konsolidaciji uputili smo žalbu prema Kantonalnom sudu", ističe.

Ovim povodom kontaktirali smo i Mersihu Novalić, portparolku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koja je potvrdila da je policijska jedinica izašla na teren.

"Policijska jedinica je po prijavi izašla na teren, no nije bilo potrebe za intervencijom", prokomentarisala je za portal Radiosarajevo.ba.

Radnici su najavili da će održati štrajk i da će ustrajati u borbi za svoja prava koja su im uskraćena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije