Vožnjom praznih autobusa turistički radnici ukazali na težak položaj

Radiosarajevo.ba
Vožnjom praznih autobusa turistički radnici ukazali na težak položaj
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / S današnjeg protesta

Protestnom vožnjom praznim autobusima, prijevoznici, turističke agencije i hotelijeri danas su u Sarajevu, skrenuli pažnju na veoma tešku privrednu situaciju u turističkom sektoru prouzrokovanu proglašenom pandemijom koronavirusa.

Protestna vožnja praznim autobusima je krenula, kao što su često kretala (i završavala) mnoga turistička putovanja ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu. 

Terzić: Više od 350.000 građana uključenih u turizam je na rubu egzistencije

Očekujemo da vlast hitno donese mjere pomoći za kompletnu turističku industriju BiH. Više od 350.000 naših građana koji su direktno ili indirekno uključeni u turizam kao jednu od vodećih grana BIH privrede, ovih se dana nalaze na rubu egzistencije, a nisu obuhvaćeni mjerama pomoći privredi! Kaže to Aida Terzić, predstavnica turističkih agencija i hotela.

"Turističke agencije, hotelijeri i prijevoznici su prvi i najteže pogođeni sektori privrede, zaboravljeni od Kriznih štabova i nadležnih za turizam na svim nivoima vlasti. Činjenice nažalost pokazuju da ćemo po prirodi turizma (sezonski karakter, turistička potražnja…) posljednji normalizirati naša poslovanja od svih drugih grana privrede, rečeno je iz Udruženja turističkih agencija – UTA.

Iz udruženja traže slijedeće:

Uvođenje vrijednosnih vaučera za aranžmane i avio karte uplaćene do 15.3. sa mogućnošću korištenja do 31.12.2021. godine, namijenjenih desetinama hiljada naših građana, kao garancija da će moći iskoristiti uplaćeni novac. 

Subvencioniranje plata uposlenih djelatnika u turizmu, izjednačenih sa drugim zabranjenim djelatnostima, radi očuvanja radnih mjesta.

Odobravanje beskamatnih kredita za obrtna sredstva sa grejs periodom od godinu dana i oslobađanje od režija i raznih finansijskih plaćanja u toku pandemije i nakon nje u roku od najmanje tri mjeseca.

Podršku razvoju turističkog proizvoda BiH na svim nivoima vlasti nadležnim za razvoj turizma. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije