Progon Maršala iz Beograda | Sead Đulić: Tita treba prenijeti u Sarajevo!

17
Radiosarajevo.ba
Progon Maršala iz Beograda | Sead Đulić: Tita treba prenijeti u Sarajevo!
Foto: Bljesak.info / Sead Đulić

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je u ponedjeljak najavio da će podnijeti inicijativu za izgradnju spomenika ratnom zločincu, komandantu četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću u centru grada, prenijela je Beta.

"Ne mogu da utičem javno, niti Grad Beograd može pravno formalno na to da utiče, ali mislim da je izmeštanje grobnice Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važna stvar za srpski narod i budućnost ove zemlje", rekao je Šapić.

Tim povodom zatražili smo komentar predsjednika SABNOR-a BiH, Seada Đulića.

Ministar Zukan Helez potvrdio da će OSBiH učestvovati u važnoj "misiji"

Ministar Zukan Helez potvrdio da će OSBiH učestvovati u važnoj "misiji"

„Nakon rehabilitacije četničkog pokreta u Srbiji i svih drugih događanja pod postojećim režimom nikoga ne može začuditi inicijativa za ekshumacijom Josipa Broza Tita. Mene više čudi šutnja svih onih udruženja koja kažu da baštine NOB i zaklinju se u antifašizam“, rekao Đulić za Radiosarajevo.ba.

On smatra da posmrtni ostaci Josipa Broza Tita trebaju biti preneseni u glavni grad BiH.

„U tom kontekstu valja posmatrati razmišljanja da Tita treba prenijeti u Sarajevo. Puno je razloga koji su valjan argument da se brani takva inicijativa. Međutim, prije bi valjalo skloniti nazive nekih ulica i škola, obnoviti Spomen park Vraca i u nastavne programe škola vratiti nastavne jedinice o antifašističkoj borbi Titovih partizana.

Da ne govorim šta bi sve trebalo u cijeloj državi uraditi jer i kod nas marširaju četnici, veličaju se ustaše i danas ruše partizanska obilježja. Bojim se da u takvo okruženje ne spada Tito, iako mu je BiH najprirodniji ambijent“, zaključio je Đulić.

Podsjetimo, Šapić se i aprila 2024. založio da Muzej Jugoslavije postane "muzej srpske istorije". Tada je i najavio inicijativu da grob Josipa Broza Tita, koji se nalazi u kompleksu muzeja, bude vraćen u hrvatski Kumrovec, gde je rođen doživotni predsjednik nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije