Profesor Kržalić o pismu Špirića i ostalih SAD-u: Još jedan vid subverzivnog djelovanja

5
Radiosarajevo.ba
Profesor Kržalić o pismu Špirića i ostalih SAD-u: Još jedan vid subverzivnog djelovanja
Foto: CSS / Armin Kržalić

Brojne reakcije stigle su jučer nakon što su predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili pismo američkom Senatu i Kongresu, u kome su naveli da je BiH već dugo utočište, kako su naveli, "radikalnih islamista". 

Podsjetimo, zvaničnici su, uz ostalo, u pismu naveli i to da "u Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon", te da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima "dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a" koje bi "potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje".

Profesor sigurnosti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e, prof. dr. Armin Kržalić kaže za portal Radiosarajevo.ba kako je ovo najbolji primjer kako retrogradne politike SNSD-a nastoje da iznošenjem neistine, promjene fokus interesovanja i tako dobiju prostora za svoje ekstremne politike.

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

"Iznošene informacije o selima koja 'primjenjuju šerijat' nisu tačna, i bolje bi bilo da su svoj fokus stavili na zastrašivanja povratnika u entitet RS. Ovakve izjave govore da pravoslavni predstavnici koji su pisali ovakvo pismo nemaju tolerancije prema drugim i drugačijim i ni danas nisu iskreni prema državi i suživotu koji deklarativno zagovaraju. Još jedan vid subverzivnog djelovanja i pozivam sigurnosne agencije da ispitaju vjerodostojnost ovog izvještaja", naveo profesor Kržalić. 

Pismo je komentirao i član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

Zastupnici iz RS pisali američkim političarima: 'U BiH se skupljaju radikalni islamisti'

Zastupnici iz RS pisali američkim političarima: 'U BiH se skupljaju radikalni islamisti'

"To pismo apsolutno nema nikakvu upotrebnu vrijednost. To je jedna najobičnija gomila laži i neistina. Dodik i njegovi saradnici u Washingtonu i generalno na Zapadu kotiraju jednako kao Lukašenko i njegovi saradnici. To niko ozbiljno ne shvata. To je jedna izolacionistička, antieuropska politika, koja pravi probleme najviše građanima BiH, i u tom smislu odgovorno tvrdim da takve teze nemaju nikakvu šansu da prođu na Zapadu", naveo je Bećirović.

Za razliku od Bećirovića, Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i predsjednik HDZBiH smatra da je potrebno otvoriti pitanje o utočištu islamista u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije