Prof. Samardžić: Vučić ostaje "Putinova figura", Dodik je karikatura

13
Piše: Faruk Vele
Prof. Samardžić: Vučić ostaje "Putinova figura", Dodik je karikatura
Foto: Arhiv / Beogradski profesor o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i regiji

Nakon Kopernikanskog obrata u kojem su tabloidi pod kontrolom vlasti u Beogradu - isti oni što su koliko jučer veličali poteze Rusije - počeli izvještavati o „Putinovom nožu u leđa“ Srbiji, nametnulo se pitanje o daljnjem kursu Aleksandra Vučića i režima susjedne države.

Povod za ovakav zaokret je Putinovo isticanje Kosova kao presedana za rusko priznanje odmetnutih ukrajinskih oblasti, takozvane Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), što su mediji u Srbiji protumačili i kao izdaju.

Da li se Srbija opredijelila da podržava vrijednosti zapadne demokratije ili je u „Putinovim ešalonima“?

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Najavljo je Vučićevo “obraćanje naciji”. Kako saznaje „Blic“, Vučić će obraćanje, u kojem će se baviti i objašnjenjem ruskog predsjednika za priznaje DNR-a i LNR-a, imati u petak ili u subotu.

O poziciji srbijanskih medija i države za portal Radiosarajevo.ba govorio je prof. dr Nikola Samardžić, ugledni historičar, kolumnista i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

„Ja bih prije svega pratio izvještavanje „Večernjih novosti“ koje su neformalni bilten Miloševićevog zločinačkog režima. Milorad Vučelić (glavni i odgovorni urednik lista) je bio stub te propagande, i istovremeno je medijsko i misleće uporište Vučićeve vlade. Tu se ništa nije promijenilo. I ako Vučić bude nešto promrmljao o sankcijama, on će ostati ključna Putinova figura u funkciji novog narušavanja odnosa u neintegrisanom dijelu bivše Jugoslavije“, rekao je prof. Samardžić za Radiosarajevo.ba.

Osvrćući se na poziciju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je i dalje suvereno na stranu Rusije i Vladimira Putina, Samadžić ističe da je „Dodik je već postao sopstvena karikatura“.

„I on neće biti u stanju da poremeti kretanje BiH ka reintegraciji koja je moguća samo ulaskom u NATO i EU. Dodik dobro zna da će ga s vlasti odvući isti američki tenkovi koji su ga na vlast doveli. I to nije jedna usamljena pojava. Tako je uvedena i demokratija u Zapadnoj Njemačkoj, usporedo s njemačkom markom, 1948. godine, kad su se i ovdje prelamala neka pitanja slična današnjici“, istakao je.

Kako god, on smatra da je „BiH je danas bezbjednija nego prije dva mjeseca“.

Zvanična Srbija sve bliže novoj izolaciji, nesvjesna da je potonula u novom moralnom sunovratu, dok je pred katastrofom Ukrajine ponovo na pogrešnoj strani, u svakom smislu. Sankcije Rusiji bile bi, ukoliko pritisak na Vučića bude dovoljno ubjedljiv, najmanje pokušaj iskupljenja za podršku Putinu i svim njegovim namjerama iz posljednjih 20 godina“, zaključio je profesor Samardžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije