Džaferović sa savjetnicima Dodika i Komšića razgovarao sa komesarom EU

2
Radiosarajevo.ba
 Džaferović  sa savjetnicima Dodika i Komšića razgovarao sa komesarom EU
Foto: Predsjedništvo BiH / Janez Lenarčić sa delegacijom i Šefik Džaferović sa savjetnicima na sastanku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas u Sarajevu s komesarom Evropske unije za upravljanje krizama Janezom Lenarčičem.

Iz Predsjedništva BiH su naveli da je Džaferović poželio dobrodošlicu Lenarčiču i zahvalio na posjeti i interesu EU i njega lično za BiH kad je riječ o oblasti upravljanja krizama.

Džaferović je informisao Lenarčiča o nedavnom zemljotresu koji je pogodio Hercegovinu i njegovim ljudskim i materijalnim posljedicama. Komesar EU-a izrazio je saučešće zbog gubitka jednog mladog života i žaljenje zbog posljedica koje je potres izazvao na objektima.

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

Lenarčič, koji je danas na Igmanu prisustvovao vježbi u okviru projekta “ResponSEE”, pod pokroviteljstvom Evropske komisije čiji je cilj bio da bude ispitana spremnost država Jugoistočne Evrope u slučaju zemljotresa, izrazio je zadovoljstvo viđenim, istakavši da BiH ima kapacitete i mogućnosti da sarađuje sa drugim zemljama, te činjenicom da su u vježbi zajednički učestvovali predstavnici Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Rekao je da treba omogućiti da BiH može efikasno da pruža pomoć drugim zemljama, čime će pokazati spremnost za članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU.

Ukazujući da je BiH, uz Albaniju, jedina zemlja sa područja Zapadnog Balkana koja nije dio Mehanizma civilne zaštite EU, sagovornici su istakli neophodnost nastavka podrške EU BiH u području zaštite i spašavanja kroz ekspertizu i nabavku opreme potrebne za primjenu standarda EU, kako bi BiH dobila punopravno članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU, istakli su iz Predsjedništva BiH.

Komesar Lenarčič je ponovio ranije više puta iznesen stav da je njegova lična želja da BiH postane zemlja učesnica Mehanizma civilne zaštite EU za vrijeme njegovog mandata, istakavši da je za to važna saradnja unutar BiH, bez izmjena bilo čijih nadležnosti, ali sa jedinstvenom tačkom komunikacije BiH sa Evropskom komisijom u ovoj oblasti.

Džaferović je upoznao Lenarčiča da u BiH postoji konsenzus o članstvu u Mehanizmu civilne zaštite EU, naveli su iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o klimatskim promjenama, odnosno njihovom uticaju na sve veći broj prirodnih katastrofa.

Sastanku su prisustvovali savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Dragan Vuković, te savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Davor Vuletić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije