Prof. dr. Gavrankapetanović: Ne želim rat sa KCUS-om, takmičimo se u dobru

3
A. Sokolović
Prof. dr. Gavrankapetanović: Ne želim rat sa KCUS-om, takmičimo se u dobru
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, vršilac dužnosti direktora Opće bolnice “Abdulah Nakaš” u Sarajevu, za portal Radiosarajevo.ba govorio je o aktuelnim dešavanjima u ovoj bolnici i borbi njihovih saradnika sa pandemijom koronavirusa

Sa prof. dr. Gavrankapetanovićem, između ostalog, smo razgovarali i o Infektivnom odjeljenju u ovoj bolnici u kojem su smješteni COVID-pacijenti, ali i odnosima s Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

"Zgrada je podijeljena na dva dijela. U jednom dijelu je Infektivni odjel u kojem su smješteni COVID pacijenti, a u drugom dijelu podržavamo operativni program, specijalističko-konsultantske službe, sve ono što je potrebno građanima Sarajeva, ostajemo otvoreni. Sve operacije koje se trebaju uraditi vršimo odmah, ne radimo prologiranja. Dakle, pridržavamo se svih preporuka naših specijalista, a dnevno imamo blizu 40 operativnih zahvata, što pokazuje kolike su potrebe ovoga grada", priča nam prof. dr. Gavrankapetanović.

Zanimale su nas trenutne aktivnosti na Infektivnom odjeljenju u kojem su smješteni COVID pacijentiGovoreći o tom odjeljenju Opće bolnice, prof. dr. Gavrankapetanović je rekao da je "važno pružiti podršku, kako osoblju tako i pacijentima".

"Jučer smo u toku dana u tom dijelu imali 17 prijema. To su uglavnom lakši i srednje teški pacijenti. U tom odjeljenju glavnu riječ vode pulmolozi i internisti. To su zaista pravi heroji ovoga grada. Dodao bih i da su naše kolege na Klinici na Podhrastovima pravi heroji Grada Sarajeva", kaže prof. dr. Gavrankapetanović.

Vršilac dužnosti direktora Opće bolnice “Abdulah Nakaš” za naš portal je rekao da u narednom periodu očekuje da će ova bolnica dobiti 24 medicinske sestre, od kojih je njih 17 sa iskustvom (tri su danas stigle, op. a.).

"Svi te naše nove kolege dolaze preko Programa za zapošljavanje sa Biroa. Prema nekim najavama do kojih sam došao, trebali bismo dobiti i 11 mladih ljekara. U prvom dijelu doći će njih šest, pa kasnije i dodatnih pet. To će također pomoći da se i oni lagano uvedu u posao, a s druge strane to će nam olakšati administrativni dio koji nam je vrlo značajan", podvukao je prof. dr. Gavrankapetanović.

Posljednjih dana bilo je dosta prepucavanja na relaciji Opća bolnica - KCUS. Prof. dr. Gavrankapetanović je već govorili o tome i ranije, ali je sada želio naglasiti.

"Ovo je težak trenutak u historiji ovog grada, svaka viška riječ nije dobra. Ja i dalje tvrdim da su to moje kolege. To su moje sestra i braća koji rade težak posao. Mi operativci koji svakodnevno radimo sa bolesnicima ovaj težak posao, nemamo vremena za rasprave. Svakom građaninu želimo pomoći, isto kao sestre i braća na KCUS-u, koji rade svakodnevno sa COVID i ostalim bolesnicima", podvukao je prof. dr. Gavrankapetanović, dodajući da je ovo posljednji put da govori o KCUS-u, ne želeći više ulaziti u raspravu.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

Od v. d. direktora Opće bolnice zatražili komentar na intervju koji je dao našem portalu čuveni ljekar prim. dr. Bakir Nakaš, koji je od maja 1992. do marta 2013. godine bio direktor Opće (Vojne) bolnice u Sarajevu.  

Nakaš je, između ostalog, kazao da je "ovo tek početak, te država mora odgovarati za ugrožavanje života građana", te da sukob između Opće bolnice i KCUS-a mora prestati.

"Pravni sistem je vrlo važan i drago mi je da je sve koordinirano. Drago mi je da je Jasna Agić izabrana za ministricu zdravlja Kantona Sarajevo i da imamo jednu takvu osobu. To je vrlo važno u ovom trenutku, a ko.liko sam mogao primjetiti na sastancima sa njom, puna je razumijevanja za sadašnju situaciju i to mi je posebno drago", kaže šef Opće bolnice.

"Mi se trudimo da svojim radom sve vrijeme ispunimo osnovni zadatak, a to je da budemo na raspolaganju svim građanima Sarajeva. Samo se takmičimo u dobru, učinimo što više dobra, ovo je prilika da pomognemo svim građanima Sarajeva. Samo se dobrim djelima možemo takmičiti, ovo drugo me ne zanima", kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, vršilac dužnosti direktora Opće bolnice “Abdulah Nakaš” u Sarajevu, za portal Radiosarajevo.ba.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije