Prof. dr. Adis Maksić: Atacima na državu, Dodik, prije svega, ugrožava RS

3
Piše: Faruk Vele
Prof. dr. Adis Maksić: Atacima na državu, Dodik, prije svega, ugrožava RS
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Adis Maksić

Profesor međunarodnih odnosa iz Sarajeva, prof. dr. Adis Maksić, vanredni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba kako je situacija u Bosni i Hercegovini iznimno dinamička, te niko, čak ni ljudi u američkom State Departmentu, to jeste samom vrhu piramide ne mogu sa bilo kakvom sigurnošću znati rasplet.

"Javnost ovo posmatra teleološki (kao da ima neki unaprijed određeni ishod, dogovor, ili čak neki vrhovni štab koji zna šta će se desiti), a realnost je poprilično obična - sile koje se sukobe na ovom našem terenu taktiziraju, adaptirajući taktike potezima s druge strane", objašnjava profesor Maksić.

S ovim u vidu, trenutno stanje profesor Maksić dovodi u vezu i njegovih ranijih izjava kada je spominjao namjeru Bidenove administracije - da se odlučno suprotstavi onima koji ugrožavaju Bosnu i Hercegovinu, a samim tim i američki uticaj u našoj regiji.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

"Slanje čitavog niza izaslanika u proteklim danima je dio tih nastojanja, odnosno planiranja mjera koje bi najefikasnije odgovorile na nedavne rušilačke odluke NSRS-a. To naravno podrazumijeva i sankcije prema autorima tih odluka, koje bi bile mnogo djelotvornije ukoliko se SAD-u priključe partneri iz Evropske unije (EU)", govori profesor Makesić, te u ovom smislu i dodaje:

"Ovi prostori su vezani za Evropsku uniju historijski, geografski, ekonomski, i slično na način na koji nisu sa, ipak, dalekim Sjedinjenim Američkim Državama. Okruženi smo zemljama EU, i nedostatak podrške naporima SAD-a od nekih članica EU je jedan od glavnih razloga zašto već do sada nismo vidjeli konkretnije mjere. To jedinstvo između euroatlantskih saveznika je potrebno kako bi Milorad Dodik i njegovi politički sljedbenici bili istinski izolovani".

U Hrvatskoj sile koje ne žele dobro BiH

Primijetio je da je u ovom situaciji značajan stav Hrvatske, kao i našeg zapadnog susjeda i članice EU.

"Kao što smo vidjeli prethodnih dana, u trenucima kada se vrši napad na Bosnu i Hercegovinu stav koji je Hrvatska zauzela podsjeća na najmračnije dane "karađorđevske" predatorske politike. Ili politike Cvetković-Maček, kako želite, jer ta politika ima dugu historijsku nit. U Hrvatskoj su očito na vlasti sile koje ne žele dobro Bosni i Hercegovini, odnosno koje ohrabruju njeno daljine etničko komadanje. To se reflektira i u izjavama predsjednika Hrvatske koje smo čuli proteklih dana, i koje nisu bile spontane. Nije nimalo slučajno da su došle baš u ovom političkom trenutku", podvukao je.

Borba za narativ

Apelira da je jedan od zadataka "svih snaga kojima je Bosna i Hercegovina vrijednost" - da se uključe u borbu narativa.

"Tu mislim da se trebaju suprotstaviti pogrešnom i malicioznom diskursu koji se širi i po domaćim i stranim medijima, a koji govori o mogućnosti raspada države. Istina je da ono sto se dešava ugrožava daytonsko uređenje, postojanje entiteta, a prije svega mir. To nije isto kao ugrožavanje Bosne i Hercegovine, koja može nastaviti da živi pod ovom ili drugom unutrašnjom organizacijom. Dakle, trebaju naglašavati i podsjećati da ovakvim atacima na državu, Milorad Dodik prije svega ugrožava entitet iz kojeg dolazi", zaključio je Maksić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije