DF: Dok se Dodik ne zaustavi besmisleno je dalje pričati o Ustavu i izborima

6
Radiosarajevo.ba
DF: Dok se Dodik ne zaustavi besmisleno je dalje pričati o Ustavu i izborima
Print Screen / Komšić i Dodik

Iz Demokratske fronte danas su uputili saopćenje za javnost u kojem su istakli kako pozdravljaju zaključke Vijeća EU i međunarodnih izaslanika da nema razgovora o izbornom zakonu dok je na sceni blokada državnih institucija i podstrekivanje na rušenje ustavnopravnog poretka.

"Milorad Dodik i njegova secionistička politika su glavni sigurnosni problem.

Zato je besmisleno dalje pričati o izmjenama Ustava BiH i izbornog zakona. Politička pobuna i pokušaj rušenja državnih institucija i zakona je kulminiralo donošenjem antidaytonskih i protivustavnih zaključaka od strane zastupnika u Narodnoj skupštini RS, te rušenjem kvoruma od strane zastupnika HDZ-a u vezi održavanja posljednje redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Odgovornost je velika sada i na pravosudnim organima BiH, prije svega Tužilaštva BiH i SIPA-e, od koji se očekuje da preduzmu sve zakonski utemeljene aktivnosti i pravno procesuiraju sve podstrekivače u pokušaju rušenja državih institucija", navode iz DF-a.

Ostajemo na raspolaganju, dodaju, u razgovorima na temu dekriminalizacija izbornog procesa kroz uvođenje savremenih informacionih tehnologija u izborni proces "kako bi izbori bili transparentni i pošteni i izražavali volju birača, a ne brojača!".

"Spremni smo nastaviti razgovore na osnovu sistema vrijednosti iz Mišljenja Evropske komisije i na temelju provedbe svih pet presuda Suda iz Strazbura. Sada je preduslov zaustaviti rušenje i omogućiti deblokadu rada državnih institucija", zaključuju iz DF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije