Milorad Dodik otkrio u kom slučaju nije potrebna vojska RS

6
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik otkrio u kom slučaju nije potrebna vojska RS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegoivine, izjavio je da se u našoj zemlji mora uspostaviti vojna struktura u kojoj niko ne može da dominira već da sva tri naroda budu jednako zastupljena i kada je riječ o vojničkom sastavu i u pogledu komande.

"Sada imamo situaciju da značajan procenat Hrvata ne želi da ide i ne može da popuni kvote koje pripadaju Hrvatima, Srbi isto tako. Doći ćemo u poziciju da će neko u nekom trenutku isforsirati da to popune Bošnjaci, što nije dobro", rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

Dodik je istakao da je primarno za to da se BiH demilitarizuje, da traži da se napravi mehanizam u kojem niko neće izgubiti, jer ne želi da na kraju puta gleda muslimansku vojsku.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

"Nudim da se broj sastava Oružanih snaga utvrdi na pet hiljada, da se jasno odredi broj pripadnika Srba, Hrvata i Bošnjaka, da oni to popune, da se uspostavi ta struktura, onda ne treba Vojska Republike Srpske", rekao je Dodik.

Ako Bošnjaci žele ovu BiH, prema riječima Dodika, moraju da razgovaraju sa Srbima i Hrvatima, a izrazio je i želju da se ovo riješi, ali ne po volji da to bude centralizovana bošnjačka ili neka druga zemlja, već da bude ravnopravnost svih konstitutivnih naroda.

"Sve naše politike smo jasno definisali, one se neće promijeniti, sva ta arogantna sila koja ide s druge strane ne pomaže, nego odmaže", istakao je Dodik.

Podsjetio je da stranci od BiH održavaju koloniju 25 godina, te kako nije tačno da je sada najveća kriza jer je BiH stalno u krizi.

"Nemamo namjeru da odustanemo od naših interesa i ciljeva, u dobru namjeru odavno ne računamo",  rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je bolno sjediti sa Bakirom Izetbegovićem iščekujući da se nešto riješi, a ničega nema, te naglasio kako je u BiH mnogo neriješenog.

Ukazao je da je sva obavještajna struktura usmjerena da prati političke predstavnike Srvba i Hrvata i da ih pakuje u neke pravosudne procese, a od nas se očekuje da idemo zavezanih očiju.

"Ništa nije u redu, ako nekome valja, neka uživa u tome", rekao je Dodik i ukazao kako direktor OSA-e ima dvije diplome, a da nijednu ne pokazuje, dok zakon kaže da je samo dovoljna jedna, a on nije pokazao nijednu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije