Pročitajte zahtjev koji su danas predali udruženja Dženan Memić i Put pravde

0
Radiosarajevo.ba
Pročitajte zahtjev koji su danas predali udruženja Dženan Memić i Put pravde
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Udruženja Dženan Memić i Put Pravde koja su nastala u borbi za otkrivanjem istine o ubistvima Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banja Luke danas su predali zahtjev za ostavku predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije i svih članova VSTV-a.

Na stranici Pravda za Dženana objavili su zahtjev koji su predali.

Zahtjev prenosimo u cjelosti:

"Nezavisno, efikasno i odgovorno pravosuđe je floskula i nemoguća misija u BiH. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH s predsjednikom Milanom Tegeltijom, ne postupa u skladu s odredbama Zakona o VSTV-u BiH i ne služi građanima BiH.

Posljednja dešavanja(slučaj Buha i Čegar), dogovaranja telefonom imenovanja sudija, te posredno djelovanje putem mita(slučaj Alešević) na pojedine predmete ukazuju na kontinuitet nezakonitog rada predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije, kojeg nažalost podržavaju ostali članovi Vijeća.

Svojim djelovanjem, istupanjem u javnosti, te blijedim pravdanjem da su snimci montaža te da on nije odgovoran, srozao je dignitet i autoritet najveće pravosudne institucije u BiH.

Stoga, mi kao Udruženje postavljamo logično i s razlogom pitanje "Kako je imenovana sutkinja Dalida Burzić", bivša glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS, kao i drugi nosioci pravosudnih funkcija s obzirom na "poznat način rada" predsjednika Milana Tegeltije i članova vijeća koji ga podržavaju.

Zahtijevamo i tražimo, uz gore navedene činjenice, da predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija i svi članovi VSTV-a BiH u najkraćem roku ostavke i doprinesu da pravosudne institucije u BiH počnu zakonski i efikasno djelovati", piše u zahtjevu.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića kazao je okupljenim novinarima da je zahtjev predat zbog kriminala u pravosuđu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije