Pročitajte pismo: Radna grupa za BiH pisala Dennisu Francisu, traže da stavi rezoluciju na glasanje

1
Radiosarajevo.ba
Pročitajte pismo: Radna grupa za BiH pisala Dennisu Francisu, traže da stavi rezoluciju na glasanje
AA / Srebrenica

Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu poslala je pismo predsjedavajućem 78. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Dennisu Francisu i pozvali ga da sarađuje sa sponzorima rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine kako bi rezoluciju stavio na glasanje.

"Države članice UN-a trebale bi imati priliku da pokažu svoju podršku rezoluciji o genocidu u Srebrenici kao što su 27. januar proglasile Danom sjećanja na holokaust i kao što su 7. april proglasile Međunarodnim danom sjećanja na genocide nad pripadnicima naroda Tutsi 1994. u Ruandi. Utvrđivanjem Međunarodnog dana sjećanja na genocid 1995. u Srebrenici odavat će se poštovanje sjećanju na žrtve jer potvrđuje istinu o genocidu koji je dokumentovan presudama MKSJ-a i MSP-a. Zasnovana na pravnim presudama, rezolucija nastoji vratiti poštivanje vladavine prava. Obnova poštivanja vladavine prava je imperativ za postizanje pravde i trajnog mira u postgenocidnom društvu", navodi se u pismu koje potpisuje David Pettigrew.

U pismu je istaknuto da rezolucija njeguje kulturu sjećanja kako bi se spriječilo ponavljanje zločina.

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

"Zaista, u izvještaju Vijeću za ljudska prava UN-a u oktobru 2020. godine naglašeno je da 'bez sjećanja, prava na istinu i pravdu ne mogu se u potpunosti ostvariti i ne mogu postojati garancije da se zločini neće ponoviti. U izvještaju se insistira na tome da je memorijalizacija ključna za promoviranje 'razvoja kulture demokratije i poštivanja ljudskih prava'", istaknuto je.

Naglašeno je da se rezolucijom podstiče razvoj obrazovnih programa za podizanje svijesti o genocidu u Srebrenici kako bi se oduprlo negiranju i kako bi se spriječili budući genocidi.

Zlatko Lagumdžija: Imamo dva datuma za odluku o rezoluciji o Srebrenici. Danas je važan sastanak

Zlatko Lagumdžija: Imamo dva datuma za odluku o rezoluciji o Srebrenici. Danas je važan sastanak

"Ova osuda poricanja je ključna jer poricanje genocida banalizira zločin počinjen nad ciljanom grupom i čini je ranjivom na ponavljanje zločina", podvučeno je.

Objašnjeno je i da bi podrška Dennisa Francisa bila ključna za suprotstavljanje negativnim lobističkim naporima koje agresivno sprovode Republika Srbija i Ruska Federacija.

"Vaša Ekselencijo, Vaša podrška da se omogući glasanje bila bi ključna za suprotstavljanje negativnim lobističkim naporima koje agresivno sprovode Republika Srbija i Ruska Federacija. Stavovi Rusije i Srbije odbacuju presude MKSJ-a i MSP-a. Bez poštivanja pravosnažnih presuda i vladavine prava, naša demokratska civilizacija bila bi ugrožena, kao što je pokazala ruska ilegalna invazija na Ukrajinu Stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim narodima glumi zabrinutost za stabilnost regije i pomirenje. Međutim, njihov ured nemilosrdno radi na destabilizaciji Bosne i regije kako bi spriječio euroatlantske integracije Bosne.

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu insistira na tome da je Bosna sastavljena od entiteta i da nije jedinstvena država. Glasnogovornik Ruske Federacije upozorio je da će svaki korak Bosne prema NATO-u smatrati neprijateljskim činom na koji bi Rusija morala odgovoriti.

Stoga, kada Rusija govori o pomirenju, njihov stav je dvoličan i potpuno lišen zasluga. Protivljenje Rusije ovoj rezoluciji samo je još jedan primjer njenog cilja da naruši stabilnost regije. Vaša Ekselencijo, Vaša podrška ovoj rezoluciji dat će izuzetno važan doprinos poštivanju sjećanja na žrtve i afirmaciji istine o genocidu. Usvajanje ove historijske rezolucije podržalo bi vladavinu prava, njegovalo kulturu sjećanja i podržalo pomirenje i trajni mir u Bosni i Hercegovini i regiji", zaključeno je.

Pismo potpisuje profesor i šef katedre na Odsjeku za filozofiju na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew, u ime Odbora Radne grupe za Bosnu i Hercegovinu koji čine Patrick McCarthy, Vildana Bijedić, Akif Cogo, Azem Dervišević, Leila Durić, Dženita Pašić i David Pettigrew.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije