Pročitajte nove preporuke građanima Federacije BiH

0
Radiosarajevo.ba
Pročitajte nove preporuke građanima Federacije BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Broj novozaraženih u Bosni i Hercegovini nažalost u konstantnom je porastu.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja. 

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja.

Također obavezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa uz poštivanje distance od minimalno dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 11. marta 2021. usvojila je predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 12. marta 2021. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a aktuelne Preporuke Kriznog štaba FMZ OVDJE.

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je “Preporuke za skijališta u kontekstu COVID-19” koje možete naći OVDJE.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba.

Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije