Prijedor je grad s najvećim brojem povratnika

Anadolija
Prijedor je grad s najvećim brojem povratnika

Na sastanku delegacija Federacije Bosne i Hercegovine i Grada Prijedora razgovaralo se o položaju manjinskih naroda u bosanskohercegovačkim entitetima Republika Srpska i Federacija BiH, nakon čega je konstatovano da zajednički treba više raditi na uklanjanju njihove diskriminacije, bez obzira na to gdje žive. 

„Obilazim Federaciju BiH i Republiku Srpsku gdje su povratnici Bošnjaci, Srbi i Hrvati manjinski narod, i zanima me položaj tih manjinskih grupa, kako žive u sredinama u koje su se vratili i upoznata sam sa problemima sa kojima se susreću. S tom namjerom došla sam u Prijedor, koji je poznat u Bosni Hercegovini po najvećem broju povratnika što je ohrabrujuće i nešto što raduje, kako bi se upoznala s tim kako žive Bošnjaci povratnici“, izjavila je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović

Ona je kazala da je na današnjem sastanku nezaobilazna tema bilo obrazovanje i školovanje djece povratnika i korištenje nacionalnog jezika u procesu obrazovanja i istakla da je problem prisutan i u RS i u Federaciji BiH. 

„Mi se svi suočavamo s ovim problemima i naša budućnost mora biti zasnovana na razumijevanju, uvažavanju i njegovanju dobrih odnosa kako bi zajedno gradili i izgradili sretniju i bolju budućnost za sve generacije koje dolaze“, naglasila je Mahmutbegović.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da su realizacijom mnogih projekata međunacionalni odnosi u ovom gradu na zavidnom nivou i obećao da će u predstojećem vremenu nastojati riješiti i otvorena pitanja koja nisu riješena.

On je rekao da se pored razgovora o školovanju i korištenja nacionalnog jezika dece u obrazovnom procesu, razgovaralo o potrebi većeg zapošljavanja povratnika, kao i o podizanju spomenika djeci nesrpske nacionalnosti poginuloj u proteklom ratu na prijedorskom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije