Džaferović: Izgradnja koridora bila bi vjetar u leđa svim zemljama regiona

Fena
Džaferović: Izgradnja koridora bila bi vjetar u leđa svim zemljama regiona
/ Fena
Saradnja u oblasti infrastrukture predstavlja veliki poticaj za ekonomsku saradnju, a ako je ta saradnja na visokom nivou onda je lakše rješavati i sva druga politička, sigurnosna i druga pitanja.

Ocijenio je to danas u izlaganju na samitu predsjednika parlamenata 24 zemlje srednje i istočne Europe u Varšavi predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

Govoreći u okviru panela posvećenog saradnji na razvoju infrastrukture duž osovine Sjever – Jug, Džaferović je ocijenio da bi razvoj regije imao koristi od jače ekonomske saradnje, posebno putem infrastrukturnih projekata usmjerenih na uspostavljanje transportnog koridora sjever - jug, javlja izvještač iz Varšave.

Ovim projektima, smatra, dao bi se novi poticaj za jačanje integracija. BiH je posebno zainteresirana za izgradnju cestovnog i željezničkog koridora Vc, kao i jadranskog cestovnog koridora i regionalnog plinovoda.

"Izgradnja navedenih koridora bila bi dodatni 'vjetar u leđa' svim zemljama regiona, onima koje su u procesu pristupanja Europskoj uniji",  rekao je, između ostalog, predsjedavajući Džaferović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije