SNSD-ov i HDZ-ov prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija pao na komisiji

Radiosarajevo.ba
SNSD-ov i HDZ-ov prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija pao na komisiji
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Parlament i institucije BiH

Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, kojeg su u proceduru uputili poslanici iz RS uz podršku zastupnika HDZ-a, nije usaglašen s Ustavom. 

Ovo je stav Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja na današnjoj sjednici nije podržala ni principe Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Riječ je o Prijedlogu zakona kojim se utvrđuje prestanak mandata stranim sudijama i, umjesto njih, izbor domaćih.

Predložili su ga poslanici Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Direkcija za evropske integracije je u svom mišljenju navela da nije moguće dati ocjenu usklađenosti prijedloga zakona s propisima EU, ali su uočili određene nejasnoće i nedorečenosti.

"Želimo jaču državu BiH": Evo kako političari iz RS-a traže smjenu stranih sudija

Kako pandemija koronavirusa jenjava, i bh. politika vraća se u "normalu" i starim temama. Tako bi krajem ove sedmice ponovo mogao biti aktueliziran izbor stranih sudaca u Ustavni sud BiH, što je, pred izbijanje pandemije koronavirusa bila top tema na bh. političkoj sceni. Naime, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zakazane za 15.

Istovremeno, Ustavnopravna komisija danas je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala principe prijedloga izmjena i dopuna Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izmjenama i dopunama ovog zakona utvrđuje se pravo na topli obrok, naknadu za prevoz, naknadu za odvojeni život sudijama Ustavnog suda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije