"Želimo jaču državu BiH": Evo kako političari iz RS-a traže smjenu stranih sudija

B. T.
"Želimo jaču državu BiH": Evo kako političari iz RS-a traže smjenu stranih sudija
FOTO: Fena / Sa sjednice

Kako pandemija koronavirusa jenjava, i bh. politika vraća se u “normalu” i starim temama. Tako bi krajem ove sedmice ponovo mogao biti aktueliziran izbor stranih sudaca u Ustavni sud BiH, što je, pred izbijanje pandemije koronavirusa bila top tema na bh. političkoj sceni.

Naime, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zakazane za 15. maj, nalazi se i Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za lјudska prava (prvo čitanje).

Predlagači su zastupnici iz RS-a, potpomognuti kolegama iz HDZ-a: Nebojša Radmanović (SNSD), Snježana Novaković-Bursać(SNSD), Nenad Stevandić (US), Nenad Nešić (DNS), Jakov Galić (SP), Obren Petrović (SNSD), Dragan Bogdanić (SNSD), Sanja Vulić (SNSD), Ljubica Milјanović (SNSD), Borjana Krišto (HDZ), Nikola Lovrinović (HDZ), Mijo Matanović (HDZ), Predrag Kožul (HDZ) i Darijana Filipović (HDZ. Radi se o prvom čitanju. 

Potpisnici Prijedloga  - undefined

Foto: Printscreen: Potpisnici Prijedloga

Kako je navedeno u Prijedlogu, ovim zakonom pobliže se uređuje postupak izbora (domaćih) sudaca Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, te prestanak mandata troje stranih sudaca.

Kako su predvidjeli predlagači, u članku 3, koji definira dгžavljanstvo, "za suca Ustavnog suda bira se državljanin Bosne i Hercegovine s pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda".

Prema njihovom Prijedlogu, u članku 5., kojim je opisan prestanak mandata stranih sudaca, trojici stranih sudaca prestao bi mandat danom stupanja na snagu ovoga zakona.

Zanimljivo je da se predlagači, obrazlažući svoj Prijedlog, u ovom slučaju pozivaju na “jačanje domaćih institucija”, što je prava iznimka kada su u pitanju državne institucije, pogotovo kada je riječ o predstavnicima iz RS. 

“Budući da Bosna i Hercegovina treba osigurati viastiti suverenitet, koji је sadašnjim načinom izbora tri suca Ustavnog suda stranih državljana ograničen, potrebno je, u skladu s ustavnom mogućnošču, donošenjem odgovarajućeg zakona osigurati da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sucima državljanima BiH koje bi biralo tijelo BIH. Kao samostalni i neovisni organ, Ustavni sud trebao bi biti institucija u kojoj je državni subjektivitet BiH najviše došao do izražaja. U cilju dodatnog јаčаnја samostalnosti i neovisnosti Ustavnog suda te savjesnog, nepristranog i profesionalnog rada sudaca, cilj tih razloga je da se i u instituciji Ustavnog suda strani državljani zamijene domaćima, kako bi se јаčаlе domaće institucije, to је i obveza BiH u procesu evropskih integracija”, navodi se, između ostalog, u Prijedlogu.

Naglasili su da je neuobičajeno u usporednom pregledu ustavnosti da Ustavni sud jedne zemlje ima suce strane državljane i da je prestanak te prakse nužan sa stanovišta državnog suvereniteta i demokratskih nаčеlа.

Podsjetimo, zbog neslaganja s odlukom Ustavnog suda BiH o poljoprrivrednom zemljištu, predstavnici iz manjeg bh. entiteta u februaru su najavili blokadu državnih institucija, odnosno da neće učestvovati u radu Vijeća ministara i Parlamenta BiH sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije