Cvijanović najavila blokadu državnih institucija zbog odluke Ustavnog suda BiH

Radiosarajevo.ba
Cvijanović najavila blokadu državnih institucija zbog odluke Ustavnog suda BiH

Predsjednica manjeg bh. entiteta RS Željka Cvijanović rekla je danas da predstavnici iz tog dijela BiH neće učestvovati u radu Vijeća ministara i Parlamenta BiH sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici vlasti u RS, predstavnici manjeg bh.eniteta institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u RS, rekla da je to prvi zaključak sastanka.

U toku je sastanak: Ustavni sud BiH ujedinio poziciju i opoziciju u RS

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS, tema je današnjeg sastanka zvaničnika RS-a, pojedinih institucija i predstavnika parlamenranih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu.

„Predstavnici RS obustavljaju učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija u ovom sudu. Drugi zaključak je da će biti zatraženo održavanje održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS“, kazala je Cvijanović.

Predsjednica RS je rekla da su oba zaključka donesena jednoglasno.

„Željeli smo da čujemo mišljenje zvaničnika RS, predstavnika u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u RS, te smo posligli saglasnost i donijeli dva zaključka“, navela je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije