Jasna poruka HDZ-u iz OHR-a: Željene izmjene Izbornog zakona otežavaju kompromis

Radiosarajevo.ba
Jasna poruka HDZ-u iz OHR-a: Željene izmjene Izbornog zakona otežavaju kompromis
Foto: HDZ BiH / Jasna poruka HDZ-u iz OHR-a

Višemjesečni razgovori HDZ-a i SDA o formiranju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek nisu urodili plodom. Iz SDA pozivaju HDZ-a da predlože kandidata za predsjednika FBiH čime bi bio otkočen proces imenovanja nove entitetske vlade, dok iz HDZ-a poručuju da od formiranja nove Vlade FBiH neće biti ništa dok se ne promijeni Izborni zakona po želji HDZ-a i izvrši rekonstrukcija federalnih ministarstva.

Povodom neformiranja Vlade FBiH 15 mjeseci nakon opštih izbora, zatražili smo komentar iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

"Ured visokog predstavnika poziva na formiranje vlasti FBiH bez odlaganja. Blokada procesa formiranja vlasti kako bi se isposlovale željene izmjene Izbornog zakona ne samo da produbljuje postojeće podjele u zemlji, nego i otežava postizanje bilo kakvog kompromisa. Građani su glasali za nove vlasti prije 18 mjeseci, i vrijeme je da im izabrani zvaničnici to i isporuče", naveli su iz OHR-a za N1.

Glasnogovornica Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiHJamila Milović-Halilović za N1 je kazala da je formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima nakon izbora 2018. od presudnog je značaja za proces EU integracije ove zemlje.

"To je podjednako važno i za vlasti FBiH, kao i za dva preostala kantona koja još nisu formirala vlast. Imajući u vidu da je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU i da je Vijeće EU pozdravilo Mišljenje Evropske komisije, BiH mora pokazati sposobnost da provede izborne rezultate i spremnost za prevazilaženje poteškoća u duhu dijaloga i kompromisa", navela je Milović-Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije