OHR o spomen-krstu u Višegradu: Ne podizati tenzije

Fena
OHR o spomen-krstu u Višegradu: Ne podizati tenzije
/ Foto: Fena
Kao što je iz Ureda visokog predstavnika više puta isticano, nacionalni, vjerski ili bilo koji drugi simboli ne trebaju biti korišteni za podizanje međunacionalnih tenzija, kratko je kazao glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Na taj način komentirao je upit o postavljanju i otkrivanju spomen-krsta veličine 5,5 metara u Višegradu u čast ruskim dobrovoljcima koji su poginuli kao pripadnici Vojske RS-a, a postavljen je na uzvišenju zvanom Grad iznad Mosta Mehmed-paša Sokolović.

Prema podacima boračkih organizacija, na području Višegrada poginulo je sedam ruskih dobrovoljaca od 37 koliko ih je u BiH poginulo od 1992. do 1995. godine, a ratovalo je njih oko 700.

Predstavnici preživjelih žrtava rata osudili su danas ovaj čin, posebno zbog činjenice da su u proteklom ratu upravo u Višegradu počinjeni neki od najstravičnijih zločina nad Bošnjacima.

Do danas su za ratne zločine nad Bošnjacima u Višegradu izrečene 163 godine zatvora za 14 ratnih zločinaca. Izrečena je jedna doživotna kazna zatvora, protiv 21 osobe se vodi postupak u Sudu BiH, a veliki broj ratnih zločinaca još  je na slobodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije