Iznad Višegrada otkriven krst u čast ruskim dobrovoljcima

Radiosarajevo.ba
Iznad Višegrada otkriven krst u čast ruskim dobrovoljcima
U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS-a, Boračke organizacije RS-a i Općine Višegrad na uzvišenju Stari grad u Višegradu u 10 sati je otkriven ruski krst.

Spomen-obilježje podignuto je u znak sjećanja na Ruse poginule u redovima Vojske RS-a.

Prema podacima Vlade RS-a u redovima VRS od 1992. - 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana, a od 37 poginulih njih 7 je život izgubilo na području Višegrada.

Inače, na prostoru manjeg bh. entiteta 12. april se obilježava kao Dan ruskih dobrovoljaca.

Na višegradskom vojničkom groblju Megdan bit će održan parastos poginulim ruskim dobrovoljcima i položeni vijenci na spomenik koji je, u ovom groblju, ranije izgrađen.

U Domu kulture bit će promovirana knjiga Iz dnevnika ruskog dobrovoljca.

Podsjećamo, zemljište na kojem je podignut krst iznad Višegrada u vlasništvu je šumskog gazdinstva "Panos", koje je jedna od organizacijskih jedinica Javnog preduzeća Šume Republike Srpske, i čiji je većinski vlasnik Vlada Republike Srpske. 

"Naknadno će Boračko udruženje pokrenuti legalizaciju onoga što je ono sada bez ikakve prateće dokumentacije i zvaničnih odobrenja. Naravno, vjerovatno postoje prećutna odobrenja, jer da nije tako, ne bi ni ulazili u tu priču", kako je ranije kazao za Radiosarajevo.ba predsjednik Skupštine Općine Višegrad i Medžlisa Islamske zajednice Bilal Memišević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije